Докато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвя за ожесточена битка за преизбирането си, реалностите на надпреварата през 2024 г. и разликите с кампанията от 2020 г., която се проведе в разгара на пандемията, носят със себе си нови предизвикателства за неговия щаб.

Байдън, представител на Демократическата партия, заявява, че ще се кандидатира отново и обмисля да обяви това официално още във вторник, посочва Reuters в свой анализ на предстоящите следващата година избори за може би най-важния пост в света – този на президент на САЩ.

През 2020 г., посочва информационната агенция, Байдън стоеше настрана от мащабни публични прояви заради разпространението на COVID-19. Пандемията предизвика хаос в повечето аспекти на американския живот, включително и в предизборната кампания, която изправи настоящия срещу тогавашния президент - републиканеца Доналд Тръмп.

Докато Тръмп избра да говори на многолюдни митинги, Байдън на практика провеждаше голяма част от кампанията „от мазето на дома си в Уилмингтън, Делауеър, като до голяма степен избягваше тълпите, за да предотврати разпространението на болестта и да намали риска за самия себе си“.

Сега обаче няма да бъде така. Конгресът на Демократическата партия в Чикаго ще бъде присъствен, а не онлайн. А Байдън, който на 80 години вече е най-възрастният президент в историята на САЩ, ще трябва да се занимава с ежедневни срещи за популяризиране на аргументите си за още четири години на поста.

Доналд Тръмп избра летището в Уейко, щата Тексас за първия митинг от кампанията си


Успехът на Байдън срещу Тръмп през 2020 г. се дължи на няколко факта – победа в Избирателната колегия с 306 срещу 232 гласа, първо място в колебаещи се щати като Пенсилвания и Джорджия и, в крайна сметка, победа в национален мащаб със 7 милиона гласа - 51,3% срещу 46,8%.

Факторът възраст

Републиканците ще следят внимателно за признаци за ограничаване на графика на Байдън в рамките на неговата кампания, които впоследствие да използват като оръжие срещу него – с твърдение, че възрастта му го прави неспособен да изпълнява задълженията си като президент на САЩ по най-добрия начин, посочва още Reuters.

"Доста шокиращо е, че Байдън смята, че ще може да изпълни втори мандат след остатъка от този", казва един от стратезите на Републиканската партия - Скот Рийд.

Самият Тръмп, който засега е фаворит за съперник на сегашният президент, е на 76 години.

В отговор на опасенията относно възрастта му Байдън казва: "Гледайте ме внимателно", а Белият дом изтъква рекорда му от законодателни дейности като знак за неговата ефективност.

"Обширният график на пътуванията не е мерило за способността на кандидата да се справи с работата", контрира и Карен Фини, част от стратегическия екип на демократите. "Няма сценарий, в който републиканците да не се опитат да превърнат възрастта му в проблем. Ние знаем това. Фокусът трябва да бъде върху това какъв е най-ефективният начин да се достигне до американския народ. Да, някои събития ще бъдат лични и свързани с пътувания, но може да има и други."

Иновативна кампания

Екипът на Байдън трябваше да модифицира кампанията му през 2020 г., тъй като COVID-19 блокира цялата страна. И някои от нововъведенията бяха оценени като успешни, включително виртуални събирания за набиране на средства с участието на звезди от различни индустрии, осъществени без нуждата от скъпи пътувания.

Има ли опасност Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута


Но оценките за други от тях бяха по-спорни, припомня Reuters, включително продължилата месеци забрана за обикаляне по домовете – нещо, характерно за кампаниите в САЩ, и редовните включвания на Байдън от мазето на дома му, които дадоха много храна за шеговити коментари от страна на десните избиратели.

Необходимостта от повече лични срещи, отколкото през 2020 г., може да помогне на Байдън, казва Мег Бостром, съосновател на Topos Partnership, компания за стратегически комуникации, пред информационната агенция. "Само погледнете обръщението му за състоянието на съюза. Това беше най-доброто, което някога съм виждала. Когато републиканците започнаха да го освиркват, той просто се вдъхнови".

Но има теми, които определено могат да приседнат на Байдън по време на кампанията. Включително начина, по който неговата администрация се справя с икономическите предизвикателства.

"Примамливото в гласуването за Байдън през 2020 г. беше странната идея за връщане към нормалното", коментира републиканският стратег Форд О'Конъл, имайки предвид хаоса по време на мандата на Тръмп. "Проблемът за Байдън е, че той е на власт и нещата са всичко друго, но не и нормални, особено когато става въпрос за икономиката и инфлацията."

Опасения за рецесия

Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., точно когато ваксините срещу COVID вече започнаха да стават достъпни (и често задължителни), а икономическите условия постепенно се нормализираха по време на първите дни от неговия мандат след шока от ограничителните мерки, въведени в цялата страна преди това.

Устойчивата инфлация в САЩ ще поддържа лихвените проценти високиРисковете от рецесия също остават високи, сочи проучване на The Wall Street Journal


Сега Съединените щати могат да се похвалят с 3,2 милиона работни места повече от нивата преди пандемията, но американците са загрижени за потенциална рецесия, а това може да се отрази негативно на подкрепата за Байдън.

Много анализатори смятат, че през 2024 г. безработицата вероятно ще се повиши със забавянето на растежа, лихвените проценти ще останат високи, а инфлацията потенциално може да надвиши предпандемичните нива.

Очаква се Тръмп, който вече обяви кандидатурата си и може отново да бъде опонент на Байдън, да следва стратегията, която използва през 2016 г. и 2020 г. - с множество големи митинги, за да активизира своята фенска база.

Но той първо ще трябва да спечели изтощителното вътрешно състезание за номинация от страна на републиканците - нещо, с което Байдън, като действащ президент без голяма опозиция в партията си, няма да се сблъска.