70% от компаниите в Дубай очакват да фалират до шест месеца

1900
70% от компаниите в Дубай очакват да фалират до шест месеца

© Pexels.com

Цели 70% от компаниите в Дубай очакват да фалират в рамките на следващите шест месеца, след като пандемията от коронавируса и блокадите в световен мащаб сринаха търсенето, сочи проучване на Дубайската търговска камара.

Проучването на камарата е направено сред 1 228 главни изпълнителни директори на компании от редица сектори в периода 16 – 22 април, по време на периода на строгите мерки в емирството.

Близо три четвърти от участниците са били ръководители на малки компании с под 20 служители. Сред тях повече от две трети виждат умерен до голям риск за фалит в идните шест месеца: 27% казват, че очакват да изгубят бизнеса си в следващия месец, докато 43% очакват това да стане в рамките на шест месеца.

Дубай, която има една от най-диверсифицираните и малко зависещи от петрола икономики в Персийския залив, разчита на сектори, като туризма, логистиката, имотите и търговията на дребно. Хотелите и ресторантите са международно признати, но близо половината от ресторантите и хотелите, участвали в проучването, очакват да фалират в следващия месец.

Около 74% от туроператорите също очакват в рамките на месеца вече да не са на пазара, докато 30% от компаниите в транспорта, съхранението на стоки и комуникациите очакват същата съдба.


“Пълната и частичната блокада на градовете замразиха търсенето в ключови пазари. Този шок сваля икономическата активност до нива, невиждани дори по време на финансовата криза,” се казва в доклада на Камарата.

Говорител на Камарата обяви вчера, че “участвалите в проучването компании са 1228 от 245 000 през април, когато мерките в страната са били в най-строгата си фаза. Прогнозите на ръководителите са били базирани на очакванията, че най-строгите мерки ще продължат в дълъг период.”

Полицията в ОАЕ мери температурата на гражданите с Полицаите в Обединените арабски емирства са снабдени с

“Очакваме бизнес доверието да се подобри значително в идните седмици и месеци, когато компаниите се завръщат към нормалната си дейност.”

ОАЕ имат малко над 26 000 потвърдени случаи на COVID-19 към вчерашна дата, като 233-ма души са починали. Дубай, която е търговският и туристически хъб на страната, наложи строга 24-часова блокада на населението от 3.3 милиона в продължение на около три седмици от началото на април.

Блокадата се облекчава постепенно през свещения за мюсюлманите месец Рамадан, с което се позволи на моловете и някои компании да отворят при 30% капацитет, но търсенето е слабо, а съкращенията на служители продължават. Повечето хотели стоят празни, а туризмът на практика не съществува. ОАЕ не приема полети с чужди граждани от 24 март.

В края на март властите в Дубай обявиха пакет в размер на 1.5 млрд. дирхама (408 млн. долара) за стимулиране на икономиката. През същия месец Абу Даби обявиха 27 млрд. долара за подпомагане на частния сектор и банките.

Централната банка на ОАЕ също така представи пакет на стойност 70 млрд. долара в помощ на търговските банки за предоставяне на кредити. Много компании обаче все още имат нужда от допълнителна подкрепа, или пък се колебаят да вземат нови кредити предвид несигурността около перспективите за възстановяване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg