Акционерите на InBev одобриха придобиването на Anheuser-Busch

540
Акционерите на InBev одобриха придобиването на Anheuser-Busch

Акционерите на белгийската пивоварна компания InBev SA одобриха днес придобиването на американската Anheuser-Busch за 52 млрд. долара, което ще роди най-големия пивовар в света, информира AP.

Те също така са одобрили смяна на името на компанията на Anheuser-Busch InBev, увеличаване на капитала и издаване на акции, чиято продажба ще набере до 10 млрд. долара, с които ще бъде заплатена част от сумата по сделката.

Повече от три четвърти от акционерите на InBev са подкрепили сделката, смяната на името и набирането на капитал на събрание в централата на компанията в Льовен, Белгия.

Те също така са гласували за назначаването на главния изпълнителен директор на Anheuser-Busch Огъст Буш IV за директор на новата компания.

InBev вече беше обявила, че мажоритарният собственик Stichting InBev, която притежава 52% от компанията, стои зад промените, като има подкрепата и на поне 11% от останалите акционери.

Stichting InBev се контролира от трима бразилски финансисти, включително инвестиционния банкер и милиардер Жорже Пауло Леман, и група белгийски аристократични семейства.

Сливането ще обедини производителите на марките Budweiser, Michelob, Bud Light, Stella Artois и Beck's и ще създаде най-голямата пивоварна компания в света, както и третият най-голям производител на потребителски стоки.

InBev в момента е вторият най-голям производител на бира, изоставайки с малко зад SABMiller. Поглъщането на Anheuser-Busch ще помогне на компанията да контролира половината от щатския бирен пазар и една пета от тези на Китай и Русия.

Солидните позиции на InBev на развиващи се пазари като Китай и Бразилия ще помогне за увеличаването на продажбите на марките на Anheuser-Busch, според компанията.

От Anheuser-Busch се съгласиха да бъдат придобити от InBev на 14 юли. Акционерите на американската компания също трябва да одобрят сделката.

InBev се опита да разсее опасенията от загуба на работни места в САЩ, като обеща, че всички 12 пивоварни в Северна Америка ще продължат работа, освен ако на компанията не бъдат наложени някакви извънредни данъци в САЩ.

От Anheuser-Busch вече планират да освободят 1 185 служители, главно като предложат по-ранно пенсиониране и не запълнят настоящите свободни работни места.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg