Амбицията на Москва за Световна олимпийска столица

1065
Амбицията на Москва за Световна олимпийска столица

Наред с желанията на Москва да се превърне в световен финансов център, градската управа желае да види руската столица и като световен център на спорта.

Москва постоянно се състезава с други градове за званието спортната столица на света. Успешно проведената Олимпиада от 1980 г. и създадената за нея спортна инфратсртуктра позволиха на града да се включи в надпреварата за провеждането там на Олимпиада 2012. През тази година Москва се бори и за правото по провеждането на Първата Млладежка Олимпиада 2010, пише Ирина Филченкова от RealEstate.ru.

Ако оставим настрана пораженията в тези големи състезания, според Юрий Лужков руската столица "е участвала във всевъзможни световни и европейски шампинати и е доказала, че се справя отлично с организацията им". Сред последните достижения на града са състоялият се през 2007 г. Световен шампионат по хокей на лед , за провеждането на който е бил специално изграден Зимен дворец. Актуален пример за голямо спортно събитие в Москва е и провелият се там финал на Шампионската лига между Манчестър Юнайтед и Челси.

След тези успехи Москва проявява все по-големи амбиции за налагането й като международен спортен център. И тези стремежи се проявяват най-вече в развитието на инфраструктурата и поддържането на съоръжения на световно ниво. Само за следващите три години в столицата е запланувано изграждането на  поне пет големи спртни комплекси и над 150 спортни площадки.

Благодарение на Олимпиада'80 Москва разполага с няколко особено значими обекта, които в обозримо бъдеще могат да прераснат в спортни кластери. Така към един от най-големите стадиони в Русия- "Лужник" (1956 г.) след игрите са доизградени спортният комплекс "Олимпийский", конната база "Битца" и др.

За световния престиж на Москва допринасят построените в последно време спортни обекти с международно значение, които могат да донесат жадуваната победа за Олимпийска столица. Един от тези обекта е Дворецът на спорта "Мегаспорт" (бившия Ледовый дворец на Ходынском поле), построен специално за Световния шампионат по хокей миналата година.

Зимният дворец е на площ от 45 хил. кв. м с 9 надземни нива и капацитет за 13 470 зрителски места. В зависимост от събитията тази цифра е плаваща – например 2 800 зрители на тенис и бокс, и 8 000 места при гимнастиката. В двореца се провеждат съревнования по хокей, фигурно пързаляне, баскетбол, бокс, тенис и др. Съоръжението разполага и с VIP-паркинг за 300 автомобила и открит паркинг за 1 500 автомобила.През тази година в Московска област ще отвори врати и единственият за момента в Русия постоянен ски-курортен комплекс Снежком, позволяващ целогодишно каране на ски.Снежният склон, с дължина от 400 м и широчина 60 м, е на площ от 24 хил. кв. м. Само за справка площта е равна на четири футболни игрища.Предивдено е по склона да могат да се спускат 400 скиори едновременно. Освен това в горната част на комплекса са разположени пързалка, боулинг, зона за игрални автомати, аквазона с национална баня, както и конферентна зала, ресторанти, спортни магазини и др.

Освен за зимни спортове в Москва са изградена и нови площадки за летни съревнования. През 2007 г. в експлоатация се въведе Националният тенис център на името на Х.А. Самаранч. Центърът е снабден с централен тенис-корт с трибуни за 12 хил. запалянковци, открити кортове, универсална спортна зала, предназначена за 3.5 хил. зрители, хотел за спортистите и многофункционален обществен комплекс.Дотук ставаше на въпрос с какво разполага Москва, но като град, който има амбиции за призвание като световна столица на спорта е любопитно да се проследи какво следва.

Както са съобщили за RealEstate.ru от Департамента по физическа култура и спорт към кметството на Москва (Москомспорт), след основна реконструкция конната база "Битца" ще придбие изглед от световно ниво. По проект там ще се появят три закрити манежа, зимни конюшни, спортен център с басейни и база за пързаляне. Освен това в комплекса е предвидена трибуна за 2 хил. зрители и VIP-зона.

В резултат на модернизацията на "Битца" ще бъдат подновени и стадионът за провеждане на съзтезания по обяздване, и стадионът за провеждане на състезания за преодоляване на препятствия. В резултат зрителските места ще се увеличат с 5 хил. до 11.5 хил. зрители. По информация на Москомспорт след реконструкцията на "Битца" в Русия няма да има аналог на съоръжението. Проектът е предвиден да се реализира до 2010 г.

Властите предвиждат модернизация и на стадиона и Зимния дворец ЭШВСМ-Москвич. В последствие на стадиона ще се появят универсално футболно поле, лекоатлетическа пътека, както и зона за провеждане на надбягвания, скокове и мятане на гюле. Стадионът ще побира едновременно 20 хил. зрители. Рекоснтрукцията на Зимния дворец предвижда втора ледена пързалка, предназначена за кърлинг и шорт-трек. Обектът ще е готов до 2010 г.

Център за целосезонни спортове ще се появи до метростанцията "Нагорная". „Този уникален спортен център е един от най-значимите бъдещи обекти на спортна Москва. Строителството на центъра означава пълна трансформация на една комунално-производствена територия в оздравително-спортна зона. На над 38 хектара ще са разположени спортна, лечебно-оздравителна, културно-развлекателна и административна зони,“ разказали от Москомспорт. Експлоатацията на целосезонния спортен център ще започне през 2011 г.Пълна реконструкция ще се извършва и на басейна на Олимпийския комплекс "Лужник". Предвидената козирка ще позволи използването му и през зимата. Външният облик на обекта ще се запази. Той е признат за паметник на архитектурата.

Сред московските стадиони най-известен е "Динамо". Преди време е взето решение за изграждането на още няколко стадиона, носещи името на московски отбори. Така вече започна и строителството на стадиона "Спартак".

Заедно със спортното съоръжение през 2009 г. ще се открие и метростанцията "Волоколамская". Футболаната арена  е предвидена за побирането на 35 хил. зрители, а спортно-развлекателната зала (за тенис, хандбал, баскетбол и волейбол) към него ще е предназначена за 12 хил. зрители. Строителството на стадиона ще приключи догодина.

Архитектурното бижу на спортна Москва по думите на Москомспорт ще е стадионът на ЦСКА. „Това ще е арена от световна класа,“ коментират от ведомството. На площадката ще са раположени още детско-юношеска школа, музей на клуба, хотел, бизнес център, ресторанти, магазини за спортни стоки и др. С формата си на кула стадионът ще напомня за спечеления от армейците трофей на UEFA.Освен на традиционните спортове, включени в Олимпийските игри, внимание ще се обърне и на по-новите. Предвижда се Център за развитие на хокея на трева "Москва". В руската столица ще може да се играе редовно и голф. Плановете включват изграждането на няколко голф игрища.

Сред мечтите на градската управа е преминаването през Москва на писта на Формула -1.Преди пет години Юрий Лужков, кмет на Москва, се отказа от реализацията на проекта като предостъпи правото на Дмитровския район, Московска област. Въпреки това през последно време управата на столицата поднови амбициите си. И въпреки че изпълнението на плана е в начален етап от Москва решиха да направят едно показно – на 13 юли ще се проведе автомобилното шоу City Racing с участие на болиди от Формула – 1.

Плановете на Москва не се ограничават единствено до спортните съоръжения на световно ниво, но предвиждат и строителството на обекти за масови и детско-юношески спортове. По думите на Москомспорт през 2008 г. в Москва в експлоатация ще се въведат 53 физкултурно-оздравителни комплекса (ФОК). До 2011 г. там ще изникнат над 150 ФОК. В начална фаза са проектите на 87 комплекса.

Сн. RealEstate.ru

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg