Apple иска промяна на глобалната данъчна система

745
Apple иска промяна на глобалната данъчна система

© Тим Кук

Всеки знае, че световната корпоративна данъчна система се нуждае от ремонт, каза изпълнителният директор на Apple Тим Кук, подкрепяйки евентуална промяна в данъчните правила, които в момента са в процес на обмисляне.

Растежът на интернет гиганти, като Apple, накара Организацията за икономическо сътриудничество и развитие (ОИСР) да пристъпи към обмисляне на реформа на правилата, по които се облагат с данъци големите международни компании.

Основният повод за реформа е практиката на международните компании да прехвърлят печалбите си към фирми, регистрирани в страни с ниски данъци, като Ирландия, вместо да плащат налог върху печалбата си, реализирана на съответните пазари.


„Логично е мисля, че всеки знае, че (системата) трябва да бъде преработена, като със сигурност бих бил последният, който ще каже, че сегашната или предходната система е била перфектната. Надявам се и съм оптимист, че те (ОИСР) ще открият нещо”, казва Кук.

„Много е сложно да се определи как точно да се облагат международните компании. Ние много искаме да е по честен начин", посочи той, след като получи награда от ирландската агенция по привличане на чуждестранни инвестиции за приноса на Apple към местната икономика.

Apple са един от най-големите работодатели в Ирландия, където имат 6 хил. служители. Както компанията, така и ирландското правителство заведоха дело срещу Европейския съюз в резултат на решението на Европейската комисия, че Apple трябва да плати 13 млрд. евро избегнати данъци на Дъблин.

Обжалването на решението във втория най-висш съд на ЕС започна през септември, като може да се проточи години.

Ирландия е първата европейска държава, в която Apple стъпва още през 1980 г., като по думите на Кук, анганжиментът на компанията към страната остава „непоклатим”.

Нова глобална данъчна система надвисва над интернет бизнесаMеждународните корпорации да плащат повече данъци на различните пазари по света, предвижда предложение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предава BBC

Според изпълнителния директор на Apple za поверителността на данните трябва да се направи още, като Общият регламент за защита на данните (GDPR), приет от ЕС през 2018 г., не е достатъчен. 

„Мисля, че са нужни повече регулации в тази сфера. Навярно е странно човек от бизнеса да говори за регулация, но стана ясно, че компаниите няма как да се самоконтролират в тази сфера”, казва той.

„Бяхме сред първите, които одобриха GDPR, мислим, че като цяло той е изключително добър, не само за Европа. Смятаме, че е необходим, но не и достатъчен. Трябва да отидете още по-далеч, а това означава да изискате поверителността да се върне там, където трябва да бъде”, добавя Кук.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

David Palmer
# 0
17:01 | 24 January 2020
Опитали ли сте да търсите заем от различни фирми за заем както от частни, така и от корпоративни организации, но никога не успяхте и повечето банки отказаха вашето искане за кредит. "Ако трябва да се свържете с някоя фирма във връзка с осигуряване на заем онлайн с ниска лихва от 3% и по-добри планове / график за погасяване. Можете да се свържете с нас по имейл на {directaccesservice@gmail.com} или whatsapp @ +15754148400
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg