Азиатските индекси с най-голям дневен ръст от седем месеца насам

675
Азиатските индекси с най-голям дневен ръст от седем месеца насам

Азиатските акции отбелязаха най-голямото си поскъпване от седем месеца насам, а цените на щатските държавни ценни книжа паднаха, след като правителството на САЩ пое контрол над ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac и вдъхна доверие, че световната икономика ще устои на ипотечната криза, информира Bloomberg.

Индексът MSCI Asia Pacific, който следи представянето на компаниите в региона, се покачи с 4%, до 121.47 пункта в 13.00 часа токийско време, което е най-големият скок от 25 януари насам. Фючърсите на щатския индекс S&P 500 скочиха с 3%. Доходността на 10-годишните държавни облигации отбеляза най-голямото си нарастване в последните два месеца. Йената падна до седемседмично дъно спрямо еврото, след като инвеститорите се насочиха към валути, носещи по-голяма доходност.

Правителството на САЩ пое контрол над Fannie Mae и Freddie Mac, след като най-големият скок в броя на лошите ипотечни кредити от три десетилетия насам заплаши да срине двете компании, които съставляват почти половината от щатския пазар за жилищни кредити.

Финансовите книжа оглавиха поскъпването на акциите в Азия. Индексът MSCI AC Asia Pacific Financials скочи с 6.7%, подготвяйки се за най-голямото си покачване от октомври 1998 г. Акциите на Mizuho Financial Group Inc., най-голямата японска банка по активи, и тези на Macquarie Group Ltd., която е най-голямата австралийска инвестиционна банка, се оскъпиха с по повече от 10%.

Цените на държавните ценни книжа паднаха, тъй като придобиването на Fannia Mae и Freddie Mac дава по-малко основания на инвеститорите да предпочитат относителната сигурност на държавния дълг. Държавните ценни книжа бяха отбелязваха ръст в три поредни месеца с нарастването на загубите на кредитния пазар.

Доходността на щатските 10-годишни държавни облигации е нараснала с 12 базисни пункта, до 3.83%, според данни на BGCantor Market Data. Последното толкова голямо покачване от отбелязано на 11 юли, когато цената на петрола достигна рекордна стойност.

Има вероятност доходността на 10-годишните облигации да достигне 4% в следващите месец-два, според Акира Такей, генерален мениджър по международните облигации в Mizuho Asset Management Co., който правилно е прогнозирал поскъпването на облигациите през 2007 г.

В Япония доходността на 10-годишните държавни облигации е нараснала с 9 базисни пункта, до 1.525%. Доходността на австралийските облигации с подобен падеж е нараснала с 15 базисни пункта, до 5.77%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg