Българи и румънци заемат местата на полските работници

1439
Българи и румънци заемат местата на полските работници

С отварянето на германския трудов пазар за гражданите на страните, приети в ЕС през 2004, настъпва пренареждане на картите в някои браншове. Все повече румънци и българи заемат местата на полските сезонни работници.

Миналата година полските сезонни работници все още съставляваха 2/3 от общия брой сезонни работници в Германия. През новия сезон обаче те ще намалят значително, тъй като за тях 6.40 евро на час вече не е атрактивно заплащане.

Откакто от 1 май т.г. падна забраната за участие в трудовия пазар на Германия много поляци търсят по-добре платена работа. В някои райони и сектори дори те са търсени, напр. в граничещите с Полша източни германски провинции. Румъния и България бяха приети в ЕС 4 години по-късно от Полша, и за техните граждани достъпът до германския трудов пазар остава ограничен поне до 2013 година. Междувременно германските селскостопански производители се пренастройват от поляци към румънци. За тази година те вече обявиха 95 хил. места за румънски сезонни работници.

Висшисти от Изток на германската нива

Леонард Палм е производител на биозеленчуци в Борнхайм, близо до Бон. Той е с много приятно впечатление от работата на полските сезонни работници: "Веднъж имахме дори учителка от начално училище. Точно тогава децата ни тръгваха на училище и така се сдобихме с частна учителка за тях. Тя им помагаше да се справят, преподаваше им малко английски, учеше ги на числата и разбира се - научи ги на няколко полски думи."

Квалифицираната полска учителка обаче е работила в Германия не по специалността си, а като берачка на аспержи. И това не е изолиран случай - от 90-те години на миналия век по полетата на Германия работят много полски висшисти, които в родината си не успяват да вържат двата края. Румънецът Йоан Якобин, който работи в оранжерия за домати, признава, че като сезонен работник в Германия изкарва повече от един лекар или един учител в Румъния: "Искам да направя нещо за децата си, да ги подпомогна финансово. Затова съм тук, искам да изкарам пари за тях."

Общуването с българи и румънци е по-лесно

Неговият германски работодател Леонард Палм няма основание да бъде недоволен от румънския сезонен работник: "Езиковата бариера е по-лесна за преодоляване отколкото при полските работници. С тях се налагаше да научим малко полски - отделни понятия или числа. С румънците и българите това не се налага."

Като румънски гражданин Йоан Якобин ще може от 2013 година да си потърси и друго поприще на германския трудов пазар, различно от оранжерията или зеленчуковата плантация. По всяка вероятност тогава германските земеделски стопани ще имат трудности в намирането на кандидати за работа от Румъния и България. Да се готвят Украйна и Молдова!

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg