Българските либерали защитиха енергетиката ни в Европейския парламент в Страсбург

482
Българските либерали защитиха енергетиката ни в Европейския парламент в Страсбург

Българските евродепутати от Алианса на либералите и демократите за Европа гласуваха днес на сесията на ЕП в Страсбург срещу поправка 159 в доклада на Илунед Морган (англичанин от Партията на европейските социалисти) за "Вътрешния пазар на електроенергия", съобщиха от пресцентъра на ДПС. Изменението предвиждаше да се забрани изграждането на нови енергийни мощности, ако изпускат над 350 г въглероден двуокис при произведен киловатчас енергия, съобщава БТА. Тази поправка трябваше да се гласува поименно по искане на Зелените в Европейския парламент.

По-рано представителите ни, избрани с листите на ДПС и НДСВ,координираха усилията си по измененията в доклада на Морган, за да защитят най-добре българските интереси. При обсъждането евродепутатът проф. Владко Панайотов обясни, че цената на електроенергията у нас би се вдигнала много, ако не се използват лигнитни въглища и ако не се намери компромисно решение между екологичните ограничения за Европа и съществуващите производствени условия в България.

Проф. Панайотов съдейства на Независимия синдикат на миньорите и металурзите у нас да стигне лично до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу становището на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ, в която подробно са сравнени условията за енергийна независимост стърговията с емисии на въглероден диоксид.

Синдикалистите съобщават, че след спирането на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй" 60% от електроенергията в България идват от термични централи, изгарящи въглища. Над 28 410 тона въглища са добити, за да се покрият нуждите на страната от електричество. В
становището си българските миньори и металурзи искат смекчаване на условията за проучване, проектиране и строителство до 2017-2020 г. и предупреждават, че ако сроковете не бъдат удължени поне с исканите десетина години, ще настъпят тежки последици за българската енергетика, въгледобив и за икономиката ни като цяло.

Синдикатите настояват още за такива правила за разпределението на парниковите газове, чрез които българската икономика да остане конкурентна на останалите страни от ЕС.

При гласуването днес Европейския парламент отхвърли поправка 159 към доклада на Морган "Вътрешния пазар на електроенергия".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg