Българските потребители се оказаха сред оптимистите в Европа

1199
Българските потребители се оказаха сред оптимистите в Европа

Потребителите в повечето европейски страни продължават да се притесняват за икономическата ситуация, което означава, че много от тях ограничават разходите си, сочи ново проучване за периода на последното тримесечие на 2011 година, цитирано от БТА.

Анкетата е на нюрнбергския институт за пазарни проучвания Ге еф Ка (GfK). Тя е обхванала 40 000 души в 12 страни, които общо представляват почти 80 процента от населението на ЕС.

Индексът на икономическите очаквания на института се е понижил в почти всички страни. Най-добри са резултатите в Германия (-0.3 пункта), а след нея се нареждат Испания (-3.6 пункта) и България (-25.5 пункта).

В прессъобщението на Ге еф Ка се посочва, че потребителите в България не вярват българската икономика да може да се дистанцира от случващото се в Европа и затова очакват икономическият растеж да продължи да спада през следващите месеци. Икономическите очаквания в страната в момента са на най-ниското си равнище от май 2009 година, отбелязва институтът.

Най-ниски данни за икономическите очаквания са отбелязани в Чехия (-63 пункта), Гърция (-58.6 пункта) и Португалия (-54.7 пункта). "Новите спасителни пакети, несигурността за това какво ще се случи в Гърция, Италия и Франция и перспективите за по-слабо икономическо развитие през 2012 година засилват притесненията сред европейските потребители," посочва още Ге еф Ка.

Германците са най-оптимистично настроени за доходите си, като показателят достига 34 пункта. Анкетираните германци са насърчени от продължаващата да расте икономика въпреки европейската дългова криза. Испания е на второ място с -8.6 пункта, а Австрия е на трето място с 19,7 пункта. Гърция е с най-ниските очаквания за доходите ( -65 пункта), следвана от Италия (-60.7 пункта) и Франция (-60.4 пункта).

Индексът, измерващ "желанието да се купува" е достигнал най-висока стойност в Австрия (35.6 пункта), като след нея се нарежда Германия (27.4 пункта), която досега винаги бе на първо място в тази категория от септември 2008 година, посочва сайтът. Най-малко желание за купуване има във Великобритания (-54.8 пункта), следват Португалия (-44.1 пункта) и Франция (-29.8 пункта).

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Naznin
# 0
06:02 | 28 February 2012
Great thinking! That raelly breaks the mold!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg