Barclays забрани използването на "свинския" акроним

1108
Barclays забрани използването на

Подразделението за търговия с ценни книжа на базираната в Лондон банка Barclays Plc е съобщило на анализаторите си вчера да не използват акронима на Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания в уведомленията си до клиентите, информира Bloomberg News.

Съкращението Piigs (близо до английското pig - свиня) набра популярност през последния месец, след като инвеститорите разпродаваха активите си в по-малките икономики от еврозоната вследствие на опасенията, че страните ще имат проблеми с контрола на бюджетния се дефицит. Цените на акциите в Испания и Португалия вчера паднаха с най-много от 2008 г., докато доходността на гръцките 10-годишни и на португалските 2-годишни облигации скочи до най-високото ниво спрямо германските държавни ценни книжа от края на 90-те години на миналия век.

Инвестиционните банки от Citigroup Inc. до JPMorgan Chase & Co използваха термина в свои анализи. От Bloomberg обаче отбелязват, че Barclays не е използвала съкращението в свои анализи.

Публичният дълг на Португалия ще нарасне до 91% от БВП до 2011 г. в сравнение със 77% миналата година, според прогнозите на Европейската комисия. Повече от едно на всеки три италиански домакинства, които имат ипотечен кредит, изпитват затруднения с плащането на вноските си, според проучване базираната в Болоня Nomisma.

Икономиката на Ирландия се сви със 7.5% през 2009 г., а правителството намалява разходите, за да ограничи дефицита, който нарасна до 11.7% от БВП миналата година.

Задълженията на Гърция ще нараснат до 135% от БВП, в сравнение със 113%, докато тези на Испания ще се увеличат до 74% от БВП в сравнение с 54%, по оценки на Европейската комисия.

Употребата на Piigs набра популярност по подобие акронима BRIC за Бразилия, Русия, Индия и Китай, който беше въведен от икономиста от Goldman Sachs Group Inc. Джим О'Нийл, за да сложи под общ знаменател четирите най-големи развиващи се страни в света.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg