Бедността свършва през 2030 г.

1874
Бедността свършва през 2030 г.

Бедността в света на практика ще бъде елиминирана към 2030 г., което ще доведе до появата на средна класа от близо два милиарда души, сочи предварителен вариант на годишния доклад на Националния съвет по разузнаване на Съединените щати, представен на конференцията по проблемите на сигурността в Аспен, щата Колорадо.

Целта на анализа е да помогне на правителствените структури на Съединените щати да планират бъдещата си политика и програми, посочва БНР.

Кристофър Койм, директор на Националния съвет по разузнаване, заключава, че ако сегашните тенденции се запазят, броят на хората по света, които днес живеят с по-малко от 1 долар на ден, а те са 1 милиард души, ще намалеят наполовина през следващите две десетилетия, за сметка на средната класа, която ще достигне близо два милиарда души, дори и при най-черните прогнози за икономическото развитие на света.

Някои от белезите на тази средна класа ще бъдат ниско ниво на толерантност по отношение на авторитарните режими, икономическите ресурси и образователното равнище за противопоставяне на тези режими.

Хората от средната класа ще имат воля за повече индивидуална свобода. Те вече имат на разположение социални медии и други технологични инструменти, за да постигнат своите цели, включително и възможността да предизвикат сваляне на репресивни режими.

Като проблем на следващите двайсетина години Койм сочи търсенето на храни, необходими за население от над 8 милиарда души, предимно градско население.

Икономическият растеж на азиатските икономики ще се запази. Според Националния съвет по разузнаването обаче, увеличаването на средната възраст на работниците в Китай дава основание да се очаква, че начело по икономически растеж ще излязат страни като Индия, Виетнам и Индонезия, където трудът ще продължи да бъде по-евтин.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg