БВП на Германия без промяна за четвъртото тримесечие

728
БВП на Германия без промяна за четвъртото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Германия остава без промяна през четвъртото тримесечие на 2009 г., след като намаляващите инвестиции и потребление са ограничили ефекта от засилената външна търговия, информира Reuters.

Икономическият растеж на Германия за третото тримесечие остава без промяна на ниво от 0.7%.

Икономиката на страната се е свила с 1.7% на годишна база през четвъртото тримесечие, след спад от 4.7% за периода юли-септември.

Икономистите очакваха германската икономика да се свие с 2.2% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Германия, която е силно зависима от външната търговия по отношение на растежа си, беше сериозно засегната от световната криза през миналата година, когато икономиката й се сви с рекордните 5%.

Правителството очаква икономиката да нарасне с 1.4% тази година, като основният двигател ще е прогнозираното 5.1-процентно увеличение на износа.

В същото време БВП на Франция бележи ръст от 0.6% за четвъртото тримесечие на 2009 г. в сравнение със същия период година по-рано.

Икономическият ръст на страната за третото тримесечие е ревизиран до 0.2% в сравнение с първоначално обявените 0.3%. За цялата 2009 г. БВП на Франция се свива с 2.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg