БВП на САЩ с 3.1% ръст за четвъртото тримесечие на 2010 г.

1251
БВП на САЩ с 3.1% ръст за четвъртото тримесечие на 2010 г.

Щатската икономика е нараснала с повече от първоначално обявеното през четвъртото тримесечие на 2010 г., тъй като компаниите са поддържали стабилни разходи и са възстановили стоковите си запаси, за да отговорят на нарасналото търсене, докато в същото време печалбите им са нараснали с 3.3%, информира Reuters.

БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на 2010 г. беше ревизиран нагоре до 3.1% на анюализирана основа. Предишните данни сочеха 2.8% ръст на щатската икономика.

Очакванията на икономистите пък бяха за ревизия нагоре до 3.0%. Щатската икономика е нараснала с 2.6% на анюализирана основа през третото тримесечие на миналата година. За цялата 2010 г. ръстът на щатската икономика е 2.9%, докато корпоративните печалби са нараснали с 20.4%, което е най-голямото повишение от 2004 г.

Данните за момента показват, че икономиката запазва същия темп на растеж и през първите три месеца на 2011 г., но съществуват опасения, че нарастващите цени на петрола могат да се отразят на потребителските разходи и да забавят икономическото възстановяване.

Бизнес инвестициите са нараснали със 7.7% в сравнение с обявените преди това 5.3%, като повишението се дължи на по-големите разходи за оборудване и софтуер.

Бизнес запасите се покачват с 16.2 млрд. долара в сравнение с обявените през миналия месец 7.1 млрд. долара, изваждайки по-малка част от БВП.

Потребителските разходи, които съставлява над две трети от икономическата активност в САШ са нараснали с 4.0% през последните три месеца на 2010 г., в сравнение с обявен по-рано ръст от 4.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg