Coca Cola в конфликт за водата в Индия

2775
Coca Cola в конфликт за водата в Индия

Американският гигант Coca Cola е обвинен, че изчерпва подземните води в Индия. Щатът Керала иска компенсации от американската компания, съобщава френският в. "Монд".

На 24 февруари парламентът на Керала, щат в Южна Индия, одобри създаването на специален съд, който да се произнесе по исковете за компенсации срещу Coca Cola, обвинена, че е замърсила и използвала прекомерно подпочвените води, застрашавайки здравето на хиляди жители на щата.

Загубите за земеделието, замърсяването на водата, заболяванията възлизат на 48 млн. долара (34 млн. евро).

Въпросният завод е построен през 2000 г. на обработваеми земи в щата Плачимада, намиращ се сред оризища, консумиращи огромни количества вода. Няколко месеца след като заводът започнал работа, жителите се оплакали от разваляне на водата, а след това и от спад на подпочвените води. Всеки ден са били изчерпвани средно по 500 000 литра и са били изхвърляни по 150 000 литра отпадъчни води.

Заводът е затворен през 2004 г. след протест на жителите и по заповед на Комитета за контрол на замърсяването в Керала. Но Coca Cola продължава да отстоява правото си на експлоатация и отнася случая пред Върховния съд, който все още не се е произнесъл.

Научните изследвания обаче са тревожни. Още през 2003 г. проф. Джон Хенри, по това време токсиколог във факултета по медицина на Империъл Колидж в Лондон, предупреждава за "опустошителните последици от отпадъчните води за населението в околностите". Тези води били с високо съдържание на хлор и на кадмий, които могат да причинят рак, кожни заболявания и дихателни проблеми.

Въпреки че разследване на Комитета за контрол на замърсяването на щата Керала стига до подобни заключения, Coca Cola продължава да отрича обвиненията.

Миналата седмица компанията изрази съжаление от създаването на специалния съд, заявявайки, че гласуваният от парламента на Керала законопроект "е лишен от факти и научни данни".

Съществува обаче и друго научно изследване, което американският гигант трудно може да оспорва, тъй като самият той го е финансирал. То засяга и други негови заводи, които също използват прекомерно подпочвените води. Изследването е осъществено от Института по енергетика и ресурси TERI и показва, че най-вече заводът в Каладера, щата Раджастан, има дял за "влошаването на положението с водата и за напрежението със съседните общини".

Институтът, ръководен от Раджендра Пачаури, който е и президент на ГИЕК (Групата от междуправителствени експерти за развитието на климата) не вижда как може да се подобри положението и препоръчва затваряне на завода или преместването му.

Coca Cola планира да установи система за събиране на дъждовна вода, която "има потенциал" да позволи зареждането на резервите от подпочвени води. Coca Cola със сигурност не е единственият виновник и полага усилия за подобряване на методите си за производство.

Сега са й необходими "само" 2.1 литра вода, за да произведе 1 литър от напитката си спрямо 4.7 през 2004 г.

Напрежението със земеделските производители достигна своя връх през лятото. Когато е горещо, земеделците трябва да поливат нивите си, докато Coca Cola трябва да увеличи производството, за да отговори на голямото търсене. Липсата на ясна правна рамка в някои щати също подхранва напрежението.

"Това, от което се нуждаем, е промяна на манталитета на фермерите, за да не пилеят водата с традиционните си методи на напояване, а да се подготвят да приемат модерните методи като системата за капково напояване", смята Камлеш Шарма, представител на отдел "Връзки с обществеността" на Coca Cola. Компанията е финансирала 331 проекта за подобно напояване. Но тази система изисква скъпа поддръжка и ноу-хау, които все още не са достъпни за всички. Все повече хора трябва да търсят вода все по-надълбоко с помпи, работещи с дизел. Липсата на вода струва скъпо, особено на най-бедните.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...