Делът на развиващите се икономики в МВФ достига 50%

708
Делът на развиващите се икономики в МВФ достига 50%

На започващата днес в Питсбърг двудневна среща на лидерите на Г-20 може да се договори увеличаване дела на развиващите се държави в капитала на МВФ от 43% на 50%, разказа пред WSJ източник от една от делегациите на участниците в Г-20. Информацията за това дали подобен въпрос ще се обсъжда на срещата потвърди за руския Ведомости и служител на МВФ - „Той се обсъжда от началото на кризата".

Страните от BRIC (Бразилия, Русия, Индия, Китай) предложиха да се увеличи делът на развиващите се икономики в МВФ със 7 на сто в началото на септември. Това ще доведе до равноправно разпределение на гласовете между членовете на МВФ, се казва в комюнике на финансовите министри от BRIC.

Китай сключиха споразумение за купуване на облигации на фонда за 50 млрд. долара, а Русия, Индия и Бразилия обещаха да внесат по 10 млрд. долара. По-големият дял в МВФ се разглежда от развиващите се икономики и особено от Китай, като инструмент за налагане на по-голямо влияние, пояснява старши директорът в A. T. Kearney Мартин Волкер. „Китайците са на ясно, че стават все по-голям играч и ако към тях се отнасят като с голям играч, те трябва да се държат подобаващо", заяви във вторник директорът на МВФ Доминик Строс-Кан.

Влиянието на страните от BRIC ще расте. Очаква се, че до 2050 г. те ще бъдат сред петте най-големи икономики (заедно със САЩ), прогнозират анализатори на Goldman Sachs. Развиващите се икономики се намират в значително по-добра форма, а възстановяването им от кризата ще е леко, смята Ярослав Лисоволик от Deutsche Bank.

Държавите могат да възложат на МВФ да разработи специални критерии за контрол на програми за стимулиране на икономиката, пише WSJ. МВФ е единственият, който може да направи това, смята Фред Бергстен от Института за международна икономика „Петерсън". Но САЩ имат друга позиция - те искат от фонда просто да анализира политиките, предлагани от Г-20, без да става контрольор на процеса, заяви пред WSJ представител от Белия дом.

В МВФ смятат, че времето за ограничаване на антикризисните мерки още не е дошло. Рано е да се говори за край на кризата, смята Строс-Кан.

Разпределяне на квотите по държави-региони в МВФ: 

държава/региондял
САЩ17,1
ЕС32,4
Държави от Азия11,5
Китай3,7
Индия1,9
Корея1,3
Близкия Изток, вкл. Турция7,6
Турция0,5
Латинска Америка7,6
Мексико1,5
Бразилия1,4
Африка5,3
Канада2,9
Русия2,7
Швейцария 1,6
Австралия1,5
Други9,8

Данни: МВФ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg