Десет гафа на обречени CEO-та

2250
Десет гафа на обречени CEO-та

„Когато пазарите са в беда,- пише Джон Кенет Гълбарайт през 1954 г.-фазите са едни и същи: 'Икономическата ситуация в основата си е добра, или по-просто казано „фундаментите са добри". Всички, които чуват тези думи, трябва да знаят, че нещо не е наред."

Известният икономист е писал тези думи за срива на фондовия пазар през 1929 г., но проникновенията на Гълбрайт са вечни. В началото на 2005 г. в САЩ се появяват признаци, че бумът в сектора на недвижимите имоти и финансите излиза от контрол. До 2007 г. апаратът започва да прегрява, а през 2008 г. както всички знаем, системата почти се срина. Въпреки това точно допреди момента, в който всичко спря, много корпоративни шефове на Америка продължаваха да настояват, че фундаментите са стабилни. Ето и 10 от най-позорните уверения от Голяма рецесия, която започна през 2007 г.:

Стенли О'Нийл, главен изпълнителен директор, Merrill Lynch: "Проблемът с високорисковите кредити е овладян сравнително добре. Няма ясни признаци, че се прехвърля към други сегменти на облигационния пазар, пазара на ценни книжа с фиксирана доходност и кредитния пазар." - 28 юли 2007 г., пресконференция в Лондон

Какво се случи след това: Merrill в крайна сметка загуби над 50 млрд. долара от ценни книжа обезпечени с ипотеки, включително високорискови заеми, което в крайна сметка застраши компанията като цяло. О'Нийл напуска Merrill през ноември 2007 и е заменен от Джон Тейн.

Чарлз Принс, Citigroup: "Виждаме много хора на Уолстрийт, които са изплашени. Ние не се страхуваме. Ние не се паникьосваме. Нашият тим е минавал през това и преди."- 3 август 2007 г., в интервю за New York Times

Какво се случи след това: Инвестициите на компанията, свързани със със сектора на недвижимите имоти, донесоха поредица от загуби за Citi, принуждавайки Принс да освободи поста в края на 2007 г.. През 2008 г. банката обяви безпрецедентна загуба в размер на 28 млрд. долара. Citi продължи да съществува благодарение на 45 млрд. долара помощ от щатското правителство, което на практика в момента притежава една трета от банката.

Анджело Модзило, Countrywide Financial: "Продължаваме да сме бичи настроени по отношение на дългосрочните перспективи както на Countrywide, така и на нашия сектор."- 26 октомври 2007 г.

Какво се случи след това: Bank of America купи Countrywide за около 2.5 млрд. долара, което е една малка част от това, което компанията струваше по-рано. През април тази година Bank of America обяви, че името Countrywide вече излиза от употреба. През юни щатската Комисия по ценни книжа и борси обвини Модзило за търговия с вътрешна информация и измама.

Мартин Съливан, AIG: "Вярваме, че разполагаме със забележителна бизнес платформа с големи перспективи, които представляват огромна стойност.... AIG е в добра позиция да извлече печалби от настоящите и бъдещите възможности."- 5 декември 2007 г., в презентация пред акционерите.

Какво се случи след това: Цената на акциите на AIG падна поради опасенията на инвеститорите по отношение на суаповете за осигуряване срещу кредитен риск на компанията, чиято стойност намаляваше. Съливан напуска през юни 2008 г.. До септември AIG беше в несъстоятелност и се наложи да получи 85 млрд. долара спасителни средства от правителството.

Алън Шварц, главен изпълнителен директор на Bear Stearns: "Някои хора могат да спекулират, че Bear Stearns може да има известни проблеми...тъй като сме голям играч в ипотечния бизнес. Тези спекулации не са верни."- 12 март 2008 г. по CNBC.

Какво се случи след това: Много от клиентите на Bear бързо изтеглиха средствата си и капиталът й свърши. Два дена след появата на Шварц по CNBC, Bear на практика фалира. JPMorgan Chase закупи компанията с посредничеството на правителството за 1.2 млрд. долара, което е с около 95% по-малко от най-високата й стойност през 2007 г.

Ричард Сайрън, Freddie Mac: "Уверени сме, че капиталът, който набираме, ще ни даде възможност както да изпълняваме по-добре мисията си, така и да увеличим доходността на нашите акционери."- 14 май 2008 г..

Какво се случи след това: Спонсорираната от правителството компания за жилищно кредитиране изпадна в несъстоятелност през септември 2008 г. и правителството пое контрол над нея, на практика изтривайки стойността на акциите й. Сайрън освободи поста. Freddie Mac е получила около 51 млрд. долара държавни средства досега.

Ричард Фълд, Lehman Brothers: "Основната ни дейност е стабилна. По отношение на капитала и ликвидността никога не сме били по-силни."- 16 юни 2008 г..

Какво се случи след това: Клиенти изтеглиха средствата от акаунтите си в Lehman и компанията свърши парите. Твърди се, че Фълд е отхвърлил оферта от Уорън Бъфет, може би защото си е мислел, че спасяване от страна на правителството, подобно на това на Bear Stearns, ще бъде с по-добри условия за инвестиционната банка. Такова спасяване обаче така и не последва, и Lehman подаде заявление за фалит на 15 септември 2008 г.

Рик Уагонър, General Motors: "При каквито и да е сценарии очакваме финансовото ни състояние да остане стабилно до края на годината"- 10 юли 2008 г.

Какво се случи след това: GM свърши парите до декември и продължи да функционира благодарение на финансиране от държавата, което в момента достига 51 млрд. долара. GM обяви фалит на 1 юни 2009 г. като част от преструктурирането си.

Джон Тейн, Merrill Lynch: "В момента смятаме, че сме в много добро положение по отношение на нашия капитал." - 17 юли 2008 г..

Какво се случи след това: Merrill почти последва съдбата на Lehman Brothers, след като изплашени клиенти изтеглиха средствата си, а инвеститорите свалиха цената на акциите на компанията. При съществуваща опасност от фалит, Bank of America закупи Merrill Lynch през септември 2008 г. за около 29 млрд. долара. Цената е доста по-малка от стойността на компанията година по-рано. Тейн напуска Merrill в началото на 2009 г. след скандала с изплатените 3.6 млрд. долара под формата на бонуси на банкери от Merrill точно преди сливането с Bank of America.

Дейниъл Мъд, Fannie Mae: "Ако успеем да преминем през този труден период, смятам, че предстои силно бъдеще за жилищния сектор."- 20 август 2008 г.

Какво се случи след това: Точно както Freddie Mac, Fannie Mae изпадна в несъстоятелност през септември 2008 г. и правителството трябваше да поеме контрол над компанията. Мъд напуска компанията. Fannie Mae е получила около 45 млрд. долара държавни средства досега. Според някои анализатори може да са нужни между 10 и 20 години за пълното възстановяване на жилищния пазар в САЩ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg