Дубай срина световните пазари

1620
Дубай срина световните пазари

Акциите поевтиняват в световен мащаб, цените на държавните облигации скачат, а суаповете за осигуряване срещу кредитен риск нарастват, след опита на Дубай да разсрочи задълженията си. Стойността на долара падна и за известно време единица от щатската валута се разменяше срещу по-малко от 85 йени, или 14-годишен минимум, преди да изтрие по-голяма част от загубите си вследствие на спекулациите, че Япония ще се намеси.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижаваше с 3%, до 114.00 пункта към 3:11 часа в Токио, което беше най-големият му спад от 17 август насам. Фючърсите върху индекса S&P 500 паднаха с 3.2%, докато тези върху Dow Jones Euro STOXX 50 се понижиха с 1.7%. Доходността на десетгодишните щатски държавни облигации падна с 10 базисни пункта до 3.18%, до най-ниското си ниво от седем седмици. Йената достигна ниво от 84.83 йени за долар, което беше най-високото от юли 1995 г., преди да ограничи ръста си до 85.98 йени за долар.

Дубайската държавна инвестиционна компания Dubai World, която има 59 млрд. долара задължения, се опита да забави плащането на по-голяма част от дълга си. Японският финансов министър Хирохиса Фуджий заяви, че може да се свърже със САЩ и Европа за обща намеса по отношение на валутите, изразявайки нарастващите си притеснения, че оскъпяването на йената ще навреди на икономиката.

Банките записаха най-големите понижения в цените на акциите си. Книжата на най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc се обезцениха с 6.9%, до 87.65 хонконгски долара за брой, докато тези на Standard Chartered Plc загубиха 6.8% от стойността си, до 189.10 хонконгски долара за акция.

Японските производители на електроника и автомобили също отчетоха спад в цените на акциите си, след като поскъпването на йената заплаши да намали печалбите им в чужбина. Спадът при Sony Corp беше от 4.4%, докато книжата на Honda Motor Co се обезцениха с 3.8%.

Опасенията по отношение на Дубай вчера понижиха европейския индекс Dow Jones Stoxx 600 с 3.3%, което беше най-големият му спад от 20 април. Индексът MSCI World падна с 0.6% днес, след като вчера се понижи с 1.4%. Morgan Stanley Emerging Markets, който се е повишил с 65% тази година, днес губи 2.6%, след като вчера се понижи с 2.1%. Щатските пазари вчера бяха затворени заради Деня на благодарността. Пазарите в мюсюлманските държави, включително Обединените арабски емирства и Турция, днес са затворени заради празници.

Дубай, който взе назаем 80 млрд. долара по време на четиригодишния си бум в строителството, за да се трансформира в регионален туристически и финансов център, записа най-големия спад в сектора на недвижимите имоти в света по време на най-тежката рецесия от Втората световна война насам. Цените на жилищата в Дубай паднаха с 50% от пиковите им нива през 2008 г., според Deutsche Bank AG.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg