Джанет Йелън: Инфлацията е висока, но не колкото през 70-те години

480
Джанет Йелън: Инфлацията е висока, но не колкото през 70-те години

© Wikipedia

Високите темпове на инфлация започват да се превръщат в проблем за Съединените щати.

Цените на основните потребителски стоки и на горивата се повишиха значително, което се отразява негативно на милиони американци.

Но според финансовия министър на страната Джанет Йелън инфлацията все още не е достигнала нивата от 70-те години на миналия век и ситуацията днес е далеч по-оптимистична, в сравнение с тази преди половин век.

Основният проблем по онова време е, че инфлацията се превръща в стагфлация - повишаващи се цени, съчетани с нисък икономически растеж и висока безработица.


"През 70-те години серията от шокове, свързани с предлагането, се превърна в дългосрочен проблем. До голяма степен това се случи, защото обществото нямаше доверие на политиците, че могат да се справят с предизвикателствата. Засега не виждам доказателства, че този процес може да се повтори", коментира Йелън в интервю за CNN.

По думите ѝ очакванията за инфлацията са умерени, а Федералният резерв е готов да реагира на всички възможни промени. Според Йелън централните банкери също са взели своите поуки от историята.

Джанет Йелън, която беше първата жена, застанала начело на Фед в периода от 2014 до 2018 г., заяви, че не желае да коментира монетарната политика или да влияе по някакъв начин на решенията на централната банка.

Американският финансов министър присъства на срещата за климата в Глазгоу и коментира, че е впечатлена от ангажиментите, поети от големите банки и финансовите институции във връзка с климатичните промени.

Тя взе отношение и по темата за глобалния минимален корпоративен данък, като заяви, че САЩ ще трябва да повишат средната данъчна ставка за бизнеса от 10.5% на 15%, ако този лимит бъде приет от останалите държави.

"Надявам се, че това ще се превърне в международна законова норма", каза още Йелън. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg