Джордж Сорос обяви план от три насоки за спасяването на Европа

2069
Джордж Сорос обяви план от три насоки за спасяването на Европа

© Twitter

Роденият в Унгария милиардер Джордж Сорос предложи план от три точки за запазването на статута на Европейския съюз (ЕС).

Съюзът е подложен на натиск, тъй като по-големите и влиятелни страни настояват изпитващите затруднения икономики да ограничат разходите си, за да намалят задълженията си.

Тези принудителни икономии доведоха до по-висока безработица в страни, като Гърция и Италия. Към това може да бъде добавен и ръстът в миграцията от Близкия изток и Африка в много държави, които вече изпитваха затруднения след финансовата криза.

По време на годишната среща на Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) днес Сорос заяви, че Европа е в "екзистенциална криза."

В речта си, озаглавена "Как да спасим Европа", Сорос твърди, че проблемите на блока може да бъдат разделени на бежанска криза, териториални разделения като брекзит и икономически затруднения, породени от мерките на икономии.

Според Сорос е най-добре Европа да започне с бежанската криза и да премахне регулациите, определящи броя бежанци, които всяка страна трябва да приема.

"Държавите членки не трябва да бъдат принуждавани да приемат бежанци, които не искат, а бежаците не би трябвало да бъдат принуждавани да се установяват в страни, в които не искат да ходят," казва Сорос, цитиран от CNBC.

„Крепостта Европа“ е нещо нереалистично

Сорос иска ЕС да охранява външните си граници, но да ги държи отворени за законните мигранти. Той твърди, че идеята за "Крепостта Европа" е нереалистична.

Сорос очертава план за по-добро финансиране на образованието и заетостта в Африка, струващ 30 млрд. евро годишно. Според него това би ограничило броя на хората, които търсят убежище в чужбина.

Сорос твърди, че кризата е на Европейския съюз и че финансирането може да бъде уредено чрез "до голяма степен неизползваните" възможности на съюза да взема средства назаем.

Вземането на дългови средства за финансирането на потенциалните решения на мигрантската криза отвежда Сорос до въпроса за икономиите, който той описва като "преобладаваща зависимост" сред политиците.

Според милиардера, геополитическото напрежение и отслабващите връзки с Вашингтон означават, че Европа може би върви към ново забавяне на икономическия растеж. Той смята, че сериозните инвестиции в Африка могат да помогнат за смекчаване на евентуални нови икономически проблеми и твърди, че един вид финансова магия може да намали опасенията по отношение на дълга у банките.

"Искам да посочва, че предложението съдържа изобретателен механизъм, който би дал възможност на Европейския съюз да взема средства назаем от пазара при много изгодна лихва, без да трупа пряко задължения за себе си или за страните членки," казва той.

Брекзит нанесе огромни поражения

Последният въпрос е "териториалното разпадане", върху което Сорос се фокусира, основно посочвайки като пример брекзит.

След като казва, че излизането на Великобротания от ЕС е нанесло огромни поражения и за двете страни, Сорос заявява, че Брюксел трябва да ребрандира ЕС като сдружение, към което страните искат да се присъединяват.

Той твърди, че това може да бъде постигнато, като се приеме, че еврото като валута има много неразрешени проблеми и като се сложи край на двустепенния статут на страни от еврозоната и страни извън еврозоната.

Според Сорос, идеята за "Европа, която се развива на няколко скорости", трябва да бъде изоставена и заменена с идеята за "Европа на няколко писти", при която страните членки имат по-голямо право на избор по отношение на политическата и икономическата си посока на развитие.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg