Нарастването на световното производство на говеждо и други видове меса е станало един от основните фактори за увеличението на изхвърляните в атмосферата парникови газове, предизвикващи опасност от затопляне на климата. Животновъдството, което се приема, че дава "вторичен продукт", в момента е отговорно за изхвърлянето на 18% повече емисии на въглероден диоксид, отколкото транспорта, според данни на ООН и няколко други
неправителствени организации, цитирани от БТА.

Тези данни бяха разпространени днес на завършващата международна среща на министрите на околната среда от групата на най-развитите индустриални страни Г-8 в японския град Кобе, предаде ИТАР-ТАСС.

Заради повишението на жизненото равнище в редица азиатски страни, производството на говеждо и други видове меса, според оценки на експертите, ще се удвои до 2050 г., в сравнение с количеството, произвеждано през 1999 г. или от 229 млн. т до 465 млн. годишно.

В момента 30% от земята на планетата се използва за животновъдство, а за отглеждане на фураж - 33% от обработваемите площи. Разширяването на пасищата е станало основен фактор за унищожението на горите, които по тази причина поглъщат по-малки количества въглероден диоксид.