„Electricite de France“ търси място в Испания

690
„Electricite de France“ търси място в Испания

„Electricite de France“ иска да купи две испански енергийни компании за 86.9 милиарда евро, предаде БГНЕС. Експерти, припомняйки опита на Е.ОН, смятат, че официален Мадрид ще бъде много чувствителен към продажбата на испански активи на французите.

Френската „Electricite de France“ (EdF) и испанската строителна компания „Аctividades de Construccion y Servicios S.A“ водят преговори за съвместната покупка на две испански енергийни компании „Ибердрола“ и „Union Fenosa S.A“, пише „РБК Дейли“. Сделката може да стане първа за EdF в Испания през последните 8 години, ако официален Мадрид не се обяви срещу продажбата на национални активи на французите.

Стойността на сделката, включваща и задълженията по дълговете, може да възлезе на 86.9 милиарда евро (134 млрд. долара). В тази сума не се включва изплащането на премии от страна на купувачите. Съгласно експертните оценки, пазарната цена на „Ибердрола“ е 51 млрд. евро, а на „Union Fenosa“ - 13 млрд. евро.

Като цяло испанските компании са смятани за изключително привлекателни от чуждестранните инвеститори, защото консумацията на електроенергия в страната изпреварва в момента средното европейско равнище.

Заинтересуваните страни за момента пазят мълчания. Президентът на EdF Пиер Гадоне само потвърди предпазливо през февруари, че компанията е готова да участва на испанския пазар, а френският президент Никола Саркози, коментирайки слуховете на 14 март за евентуалната покупка от EdF на пакет акции от „Ибердрола“, се ограничи с дежурната фраза, че Париж и Мадрид продължават да съгласуват позициите си по двустранните енергийни въпроси.

„Ако си припомним препятствията, с които германският концерн Е.ОН се сблъска при опита си да купи водещата испанска компания „Ендеса“ (опитът се провали тотално), тогава не съществуват никакви съмнения, че испанското правителство ще бъде изключително чувствително и към въпроса за възможната покупка на „Ибердрола“ от французите. Въпреки че в Европа се наблюдава тенденция за приватизация на енергийните компании, EdF остава национална корпорация, 85% от която се контролират от държавата. Докато другите европейски страни отварят пазарите си на електроенергия, Франция се движи в тази посока много бавно и само под силния натиск от страна на Европейската комисия“, коментира за „РБК Дейли“ експертът на „Ренесанс Капитал“ Дерек Уивинг.

Европейците намират общ език по енергийните въпроси, само когато става дума за външните енергийни доставки, включително от Русия, убеден е директорът на Института за енергийна стратегия Виталий Бушуев. „Когато те изграждат вътрешни енергийни схеми, обсъждат поглъщания и достъп до разпределителните мрежи, тогава всяка страна започва да отстоява собствените си интереси. При това икономически по-слабите страни, такива като Испания, често прибягват до авторитета на Европейския съюз, като цяло, за да не допуснат поглъщането на своите енергийни структури“, заяви за „РБК Дейли“ експертът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg