ЕП гласува освобождаване от отговорност за изпълнението на Бюджет 2006

388
ЕП гласува освобождаване от отговорност за изпълнението на Бюджет 2006

Европейският парламент ще гласува на 22 април в Страсбург освобождаването от отговорност на всички институции и агенции на ЕС във връзка с изпълнението на бюджета за финансовата 2006 г. В доклада за Комисията се препоръчва създаването на съвместна работна група между ЕП и Комисията за наблюдение на управлението на структурните фондове, докато в този за ЕП основна тема е статутът на парламентарните асистенти.

Освобождаването от отговорност е политическият аспект на бюджетния контрол. С това си решение Европейският парламент затваря бюджетния цикъл. Тази процедура освобождава съответната институция от отговорност във връзка с управлението на определен бюджет, като бележи неговия край. Тя може да има три изхода: одобрение, отлагане или отказване на освобождаването от отговорност. Целта на процедурата е да се провери дали парите са изразходвани правилно, както и да се определят точните приходи и разходи за дадената финансова година.

Комисията по бюджетен контрол на ЕП препоръчва освобождаването от отговорност на Комисията във връзка с изпълнението на общия бюджет на Европейския съюз за финансовата 2006 г.

В същото време тя призовава за създаването на съвместна работна група на Парламента и Комисията за проследяване на освобождаването от отговорност за бюджет 2006, включващо националните декларации и годишните обобщения, външните действия и прилагането на плана за действие за засилване на надзорните функции на Комисията при управлението на структурните фондове.

Докладът изисква от Комисията да представи обективна и пълна информация относно възможностите за възстановяване на неправомерно изплатени суми. Приветства се фактът, че като пряк резултат от процедурата по освобождаване за финансовата 2006 г. Комисията най-накрая се е ангажирала с прилагането на политика на бързо прекратяване на плащанията в случаите, когато са открити сериозни слабости в системата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg