ЕП прие новото законодателство за цените на самолетните билети

439
ЕП прие новото законодателство за цените на самолетните билети

Днес ЕП прие нов законодателен текст относно правилата за извършване на въздухоплавателни услуги, благодарение на който пътниците ще могат да виждат ясно колко точно трябва да платят за своите самолетни билети, съобщиха от представителството на парламента у нас. Крайната цена трябва винаги да се посочва по ясен начин от въздушния превозвач и да включва всички тарифи, данъци и допълнителни такси, които се прибавят към билета и които могат да се предвидят към момента на публикуването.

Европейският парламент прие без поправки на второ четене общата позиция на Съвета относно правилата за извършване на въздухоплавателни услуги в ЕС. Това стана, след като Съветът включи в крайния текст всички важни поправки на Парламента от първото четене. По време на дебата в ЕП на 8 юли докладчикът Arūnas Degutis (АЛДЕ, Литва) и другите изказали се депутати подчертаха, че новият регламент допринася за установяването на прозрачни и справедливи цени на самолетните билети. Според членовете на ЕП потребителите имат право да знаят реалната цена на билета, който ще закупят, включително допълнителните такси и тарифи.

Закупуване на билет по интернет

Новото законодателство обръща сериозно внимание на купуването на самолетни билети по интернет, което често е единственият начин да се закупи билет на нискобюджетна компания. Според регламента всички въздушни превозвачи трябва да предоставят пълна и ясна информация за крайните цени на билетите, както и условията, при които тези цени са валидни. Въпросната информация трябва да включва всички тарифи, такси и данъци, като например летищните такси и таксите, свързани със сигурността или горивото (добиващи все по-голямо значение с непрекъснатото покачване на цените на горивата).

Такси, свързани със сигурността

Според новия регламент незадължителните ценови добавки трябва да бъдат съобщавани по ясен, прозрачен и недвусмислен начин в началото на резервацията, като приемането им от страна на потребителя се основава на „възможност за избор“. Според депутатите потребителите имат право да знаят точния размер на таксите, свързани със сигурността, както и за какво точно се използват.

Тези такси трябва да бъдат включени в цената на билета, да бъдат посочени отделно на него или да бъдат съобщени по подходящ начин на потребителя. Те трябва да бъдат прозрачни и да се използват изключително за покриване на разходите, свързани със сигурността по летищата или на борда на самолета.

Актуализиране на действащите в момента регламенти

Новите правила за прозрачност на цените за въздушния транспорт са част от регламент, който актуализира вече съществуващи законодателни текстове на ЕС относно въздухоплавателните услуги в ЕС. Новият регламент разглежда лицензирането на въздушните превозвачи, въвежда по-строги изисквания към финансовата стабилност на авиокомпаниите и практиката за мокър лизинг на въздухоплавателни средства (извършване на полет със самолет и екипаж, които принадлежат на друга компания). По-строгите правила относно финансовата стабилност на въздушните превозвачи целят да гарантират правата на потребителите, ако авиокомпанията фалира.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg