Европа си връща доверието на инвеститорите

1002
Европа си връща доверието на инвеститорите

Инвеститорите връщат вярата си в светлото бъдеще на световната икономика, показват резултатите от августовското допитване сред управляващите активи, осъществено от BofA Merrill Lynch. Отношението към Европа се е променило към по-добро, песимизмът се премества към САЩ и Япония, коментира Интерфакс.

През август броят на запитаните, очакващи подобряване на ситуацията в световната икономика през следващата година, е с 5% повече отколкото тези, които са на обратното мнение. "Тази ситуация може да се определи като поврат, отчитайки, че през юли броят на песимистите бе с 11% по-голям от този на оптимистите", се отбелязва в изследването.

И макар броят на управляващите, смятащи, че темповете на икономически растеж ще бъдат по-ниски от трендовата линия, да не се е променил /запазва се на равнището от 73%/, техните страхове по повод на забавянето на икономиката са намалели чувствително.

Участниците в анкетата, които са убедени, че "втората вълна" на кризата ще бъде избегната, през август са били със 78% повече, отколкото тези, убедени в обратното. "След дефлационния шок от миналия месец вниманието на инвеститорите отново се фокусира върху инфлацията", подчертават от BofA Merrill Lynch. Мненията на управляващите по повод на ситуацията със световната инфлация през следващите 12 месеца са се разделили по равно.

Все пак надделяват привържениците на нейното понижаване, макар и с минималния 1% преднина. Трябва да се отбележи, че преди месец подобна позиция подкрепяха едва 12% от анкетираните. Участниците в допитването, които смятат, че монетарната политика в световен мащаб прекалено се е концентрирала върху стимулирането на ликвидността, са с 14% повече от тези, които не мислят така. Вероятността от повишаване на лихвите в САЩ до третото тримесечие на 2011 г. не се изключва от 55%. Ключовият индикатор, следящ за съотношението риск и ниво на ликвидност се е завърнал към неутрални стойности. Това свидетелства за подобряване на инвестиционните настроения.

Наличните средства в портфейлите на инвеститорите продължават да намаляват - през август делът на управляващите, разполагащи с по-големи обеми наличност, е бил 7% в сравнение с 13% през юли и 19% през юни. Забелязва се увеличаване на обема средствата, насочвани към покупката на акции. Едновременно с това, популярността на облигациите намалява - броят на управляващите, които с боязън се отнасят към подобна категория активи, надхвърли тези, които са готови да инвестират в тях с 23% /преди месец тази разлика бе 15%/.

Както се отбелязва в изследването, интересът към акциите на американските и японски компании рязко е спаднал, а търсенето на акции на компании от еврозоната се е увеличил. През август делът на инвеститорите, които са намалили обема на американски акции в своите портфейли, е бил 14%.

Месец по-рано тези, които се отнасяха благосклонно към американски акции, имаха преимущество от 7%. "Световните мениджъри също така без съжаление се разделяха и с акциите на японските компании", подчертават от BofA Merrill Lynch. Делът на управляващите, които са намалили японските книжа в своите портфейли, е 27% срещу 7% през юни.

В същото време акциите на еврозоната печелят популярност. Чистият показател на техния преимуществен дял в портфейлите е 11%, което е най-добрият резултат от октомври 2009 г. Само допреди месец броят на инвеститорите, намаляващи дела на тези акции в своите портфейли, с 10% надхвърляше тези, които постъпваха обратно. "Добри се оказаха новините и за британските компании.

Инвеститорите са най-големи оптимисти за техните акции от май 2007", се посочва в изследването. "Песимизмът на инвеститорите емигрира от Китай и Европа по посока Япония и САЩ. Инвеститорите проявяват очевидна предпазливост, така че може да се каже, че положителните новини от САЩ за ръста на икономиката и фискалната политика на властите биха се превърнали в приятна изненада", отбелязва водещият стратег по международни корпоративни инвестиции на BofA Merrill Lynch Global Research Майкъл Хартнет.

"Отношението на инвеститорите към Европа през последните месеци рязко се промени в положителна посока на вълната от оптимизъм по повод на европейските банки. Сега е необходимо данните за състоянието на икономиката да подкрепят тази промяна", добави ръководителят на европейския отдел за стратегически корпоративни инвестиции на BofA Merrill Lynch Global Research Гери Бейкър.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg