Европейските граждани прогнозират нерадостно бъдеще - повече работа и повече тревоги

461
Европейските граждани прогнозират нерадостно бъдеще - повече работа и повече тревоги

Четири пети от гражданите на Европейския съюз смятат, че излизането в пенсия ще става на все по-голяма възраст, а близо две трети са на мнение, че дори и доброто образование няма да е гаранция за намиране на по-добра работа през следващите 20 години. Това показват оповестените днес резултати от проучване на Евробарометър, цитирани от ДПА.

 Половината от европейските граждани дори смятат, че животът на хората ще бъде по-лош през следващите 20 години, а само 38 на сто са на обратното мнение, показва анкетата, извършена сред 25 000 души във всички 27 страни на ЕС.

Европейската комисия ще предложи в сряда серия закони за подобряване на качеството на живота на европееца чрез борба срещу дискриминацията, смекчаване на ефекта от глобализацията и осигуряване на по-лесен достъп до здравеопазване в други страни членки. Проучването, извършено по искане на ЕК преди презентацията, дава нерадостна представа за социалните очаквания на европейците.

 81 процента от анкетираните, например, казват, че пропастта между богати и бедни в Европа ще се увеличи, а 70 на сто - че много хора няма да могат да си позволят медицинско лечение. Същият процент смятат, че ще бъде трудно да се плаща за жилище.
61 на сто очакват семейните връзки да стават все по-слаби, а само 37 процента очакват хората да отделят повече време както един на друг, така и за добри каузи.

Сондажът установява шокиращи различия между страните членки на ЕС. Само в две от 15-те страни, които бяха членки преди разширяването през 2004 г., мнозинството от запитаните мислят, че животът през 2028 г. ще бъде по-добър.

Става въпрос за Ирландия (67 процента) и Швеция (51 процента). Всъщност най-големи песимисти в ЕС са гражданите на Германия - една от основателките на съюза. Само 5 на сто от немците смятат, че животът ще бъде по-добър.

За сравнение 8 от 12-те страни, които се присъединиха към ЕС пред 2004 г. и 2007 г., отбелязват 50 процента и повече оптимизъм. Естония е най-оптимистично настроена от всички - седем на всеки десет души смятат, че животът ще стане по-добър.

Проучването регистрира някаква надежда за подобрение в социалния живот: близо три четвърти от анкетираните са заявили, че мъжете и жените ще имат повече равни възможности за работа, а цели 70 процента смятат, че мъжете ще поемат по-голям дял във всекидневната домакинска работа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg