Европейският форум за гарантиране на депозитите - вече с международен статут

419

Министерството на правосъдието на Белгия публикува на 19 септември Кралски указ, с който се одобрява Устава на Европейския форум на институциите за гарантиране на депозитите (EFDI) и статута му на юридическо лице.

Европейският форум на институциите за гарантиране на депозитите (EFDI) стана международна асоциация с нестопанска цел съгласно белгийското законодателство на 22 юни в Брюксел с членове 51 схеми за гарантиране на депозитите от 37 държави от Европейското икономическо пространство.

Членовете избраха за председател г-н Роберто Морети от Фонда за гарантиране на депозитите на Италия и за заместник-председател – г-н Дирк Купей от Федералния съюз на немските банки.

Европейският форум (EFDI) е създаден през октомври 2002 г. във Виена, като членове-учредители са 25 схеми за гарантиране на депозитите.

Целта на Европейския форум (EFDI) от самото му създаване е да улеснява диалога между организациите-членове, както и да спомага за обмена на опит и информация по въпроси от взаимен интерес.

От самото си създаване Европейският форум си сътрудничи активно с Европейската комисия и международни финансови организации като Европейската централна банка, Комитета на европейските банкови надзорници, Световната банка, Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ и др.

Европейският форум си сътрудничи с Европейската комисия (ЕК) особено по отношение на прегледа на Директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозитите. След отправено искане от ЕК преди няколко месеца Европейският форум създаде пет работни групи с участието на членовете си.

Целта на тези работни групи е да анализира нововъзникнали въпроси, за да може ЕК да планира и предостави необвързващи генерални споразумения и насоки за саморегулиране на европейските схеми за гарантиране на депозитите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg