Eвропейското население застарява

1073
Eвропейското население застарява

В държавите-членки на Европейския Съюз се очакват към 2050 г. значителни демографски промени с резултат застаряване на европейското население, чиято средна продължителност на живота може да премине от 39 годишна възраст през 2004 г. в 49 годишна възраст през 2050 г. Структурата на населението и възрастовата пирамида ще се измени много - броят на младите на възраст между 0 и 14 години ще спадне от 100 милиона (данни от 1975 г.) на 66 милиона през 2050 г.

ЕП ще гласува доклад за демографското бъдеще на Европа. Според Комисията по заетостта и социалните въпроси мерките за подготовка за демографските промени трябва да включват ограничаване на ранното пенсиониране, право на лечение в случай на безплодие, по-лесно осиновяване на деца, които са били малтретирани и положителни мерки за подпомагане на родителите, като например допълнителни пенсионни права, данъчни облекчения за създаване на детски ясли от предприятията.

Населението в работоспособна възраст ще достигне върхова стойност от 331 милиона към 2010 г., а впоследствие равномерно ще спадне до приблизително 268 милиона през 2050 г. При очаквана продължителност на живота нарастваща с 6 години при мъжете и с 5 години при жените между 2004 и 2050 г., процентът на хората над 80 годишна възраст ще се покачи от 4,1% през 2005 г. на 11,4% през 2050 г. Процентът зависимост при възрастните лица (брой лица над 65 годишна възраст разделен на броя на лицата между 14 и 65 годишна възраст) ще скочи от 25% през 2004 г. до 53% през 2050 г.

Средната раждаемост в Съюза от 1.5 е "ненормално ниска стойност", считат депутатите. Според тях това може да е свързано "с трудността да се съвместяват професионалния и семейния живот (липса на инфраструктури за грижи за децата в най-ранна възраст, за социално и икономическо подпомагане на семействата и заетостта при жените), със социалния контекст, предизвикващ тревога ( нестабилност на работното място, високи цени на жилищата), с тревогата от бъдещето ( късен достъп до работни места при младите и несигурност на работните места)".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg