Фалиралото поколение на Канада

1634
Фалиралото поколение на Канада

Дипломата е в джоба, магистърската титла - отпразнувана. Успешният житейски старт на много млади канадци обаче въпреки това е обречен. Заемите, които вземат от държавата за следването си, ги теглят цял живот към дъното.

От пет години канадецът Вил Фъндъл работи като журналист и въпреки това не е в състояние да изплати дълговете си, натрупани по време на следването. Той много би искал да си купи собствена къща, само че банката отказва да му отпусне ипотечен заем заради неуредените финансови задължения. Мечтата за собствен дом следователно, поне за момента, е нереалистична.

"Ако трябваше да издържам и семейство, не знам какво щях да правя", казва 25-годишният Фъндъл. Той е един от хилядите млади канадци, които дълго след завършването на висшето си образование продължават да изплащат заеми. Около 2 милиона канадски студенти ежегодно получават заем от държавата, за да финансират следването си.

Високи такси за следване, високи разходи за живот

Общата задлъжнялост на младите висшисти се изчислява на 14 милиарда евро. В тази сума са включени и дълговете, натрупани с кредитни карти, както и малките лични заеми от роднини и познати. Броят на онези, които имат дългове от над 18 000 евро, също расте лавинообразно.

Една от основните причини за планината от дългове е драстичното увеличаване на таксите за следване. От 1 850 евро през 1999 година те са скочили на 3 370 евро през 2009. Към тях се добавят разходите за наем, храна, учебни материали и др. Все повече студенти се оказват изцяло зависими от кредити: ако през 1995 година това са били 49 процента, десет години по-късно те са вече 57 на сто.

"Много висшисти започват трудовия си път с огромни дългове. Ако Канада продължи с тази образователна политика, цяло едно поколение ще бъде доведено до банкрут", казва Роксана Дюбоа, председател на студентското дружество в Отава. При това условията за връщането на държавните заеми за следване са доста сурови.

Бизнесът със студентските заеми

Шест месеца след завършване на висшето образование абсолвените трябва да започнат да погасяват дълговете си. Много млади хора не са подготвени за такъв "удар", казва Роксана Дюбоа. Според нея правителството би трябвало да премахне лихвите върху студентските заеми, които стигат до 8%, но Канада явно няма готовност за подобна стъпка. За правителството в Отава тава е машина за пари.

А и редица консултантски фирми си изкарват хляба покрай младите висшисти, като ги съветват как да намалят дълговете си. Въпреки това 10 до 12 процента от заемите остават завинаги непогасени. Законът разрешава на длъжниците да обявят частен фалит едва седем години след завършването на висше образование. Естествено това им отрежда лоши стартови шансове при купуването на собствен дом или създаването на семейство.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg