Финландия ще стане първата държава в света без учебни предмети

15103
Финландия ще стане първата държава в света без учебни предмети

Финландската образователна система е смяната за една от най-добрите в света. В международните класации тя винаги е в топ десет. Но властите в страната не смятат да почиват на лаврите си, а са решили да извършат истинска революция в образователната система, пише сайтът Bright Side.

Те искат да премахнат предметите от учебната програма. Така вече няма да има часове по физика, математика, литература, история или география. „Има училища, които преподават по старомодния начин, а той беше полезен в началото на миналия век. Но сега нуждите не са същите и са ни необходими промени, които са отговарят на XXI в.“, казва министърът на образованието на Финландия Марйо Килонен.

Вместо отделни предмети учениците ще изучават събития и явления в интердисциплинарен формат. Например Втората световна война ще бъде изучавана от гледна точка на историята, географията и математиката. А в учебния предмет „Работа в кафене“ учениците ще получават знания по английски език, икономика и комуникационни умения.

Системата ще бъде въведена за големите ученици от 16 години нататък. Идеята е учениците да избират сами кой предмет или явление искат да изучават, като имат предвид амбициите си за бъдещето и способностите си. Така нито един ученик няма да преминава през цял курс по физика или химия, а през цялото време ще търси отговор на въпроса: „Какво ми е необходимо да знам?“.

Как изглежда училищният обяд в различните държави по светаВеригата ресторанти Sweetgreen реши да сравни това, което децата в училище ядат за обяд по целия свят

Традиционният формат на комуникация между учител и ученик също ще се промени. Учениците вече няма да седят на чинове и да чакат с тревога да им бъде зададен въпрос, на който да отговорят. Вместо това те ще работят заедно в малки групи, за да обсъждат проблемите.

Финландската образователна система стимулира колективната работа, поради което промените ще засегнат и учителите. Училищната реформа изисква сътрудничество между учителите по различните предмети. Около 70% от учителите в Хелзинки вече са започнали да се подготвят, за да отговорят на изискванията на новата система за представяне на информацията и в резултат на това ще получат повишение на заплатата.

Очаква се промените да бъдат доведени до край до 2020 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg