Фондовете на развиващите се пазари с рекордни постъпления

729
Фондовете на развиващите се пазари с рекордни постъпления

Фондовете, инвестиращи в акции на компании от развиващите се пазари, са привлекли най-големи постъпления от седем седмици насам, докато фондовете, инвестиращи в суровини отчитат най-добрата си седмица от началото на юни насам на фона на спекулациите, че централните банки по света ще предоставят допълнителни икономически стимули, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на EPFR Global.

Всички фондове за инвестиции в акции, следени от EPFR, са привлекли нетни 3.3 млрд. долара за седмица, като азиатските фондове, с изключение на Япония, отчитат най-добрата си седмица от повече от 15 месеца. Фондовете, инвестиращи в облигации, са привлекли 4.8 млрд. долара, което е най-голямата сума от месец насам.

Фондовите пазари по света скочиха, след като централните банкери от Япония до Великобритания дадоха индикации, че може би предстоят още икономически стимули. Федералният резерв на САЩ също така обяви за първи път през тази седмица, че забавящата се инфлация и слабият икономически ръст може да наложат допълнителни действия от страна на централната банка.

Сред развитите държави постъпленията на фондовете в САЩ и Япония бяха засенчени от изтеглените нетни 1.05 млрд. долара от европейските фондове, което е най-голямата сума от 18 седмици, според EPFR.

Фондовете за инвестиции в развиващите се пазари, следени от EPFR, са привлекли 3.38 млрд. долара през седмицата, като нетните постъпления за годината възлизат на 45 млрд. долара. Азиатските фондове за инвестиции в акции отчитат най-доброто си седмично представяне от юни 2009 г. насам, подпомогнати от най-големите постъпления в Индия от близо три години и най-добрата седмица за Китай от повече от четири месеца.

Фондовете за инвестиции в развиващите се пазари отчитат нетни постъпления в 17-та поредна седмица, докато фондовете, инвестиращи в Латинска Америка и развиващите се европейски държави, Близкия Изток и Африка също бележат ръст, според EPRF.

Индексът MSCI Emerging Markets нарасна до 1 052.21 пункта вчера, което беше най-високото му ниво от юли 2008 г. насам. Индексът Sensitive на Бомбайската фондова борса проби нивото от 20 000 пункта на 21 септември за първи път от януари 2008 г., докато основните индекси в Турция, Индонезия и Филипините достигнаха рекордни нива през миналата изминалата седмица.

Цената на златото също нарасна до нови висоти, достигайки 1 297.50 долара за тройунция през тази седмица. Това даде тласък на фондовете, инвестиращи в суровини, които са привлекли 11.7 млрд. долара постъпления през година.

Фондовете за инвестиции в световни и щатски облигации са привлекли над 1 млрд. долара през последната седмица докато високодоходните облигационни фондове са получили 786 млн. долара постъпления, според EPFR. Постъпленията от началото на годината на всички облигационни фондове, следени от EPFR, са нараснали до над 320 млрд. долара, което е 106% от средствата привлечени за цялата 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg