Фондовите индекси затвориха в различни посоки

1172
Фондовите индекси затвориха в различни посоки

Европа и САЩ продължават да тласкат щатския фондовия пазар в противоположни посоки, а в понеделник към играта на дърпане на въже се присъедини и Apple. В резултат, разкъсвани от борещите се отбори, бенчмарк индексите затвориха сесията със смесени резултати.

Спадът на акциите на технологичния гигант Apple, доскоро безспорен фаворит на Уолстрийт, продължи за пети пореден ден, повличайки S&P 500 надолу. Според анализатори, инвестититорите масово изтеглят печалбите си от позицията, която скочи с над 40 на сто от началото на годината. Отделно, експерти от Wedge Partners предупредиха на 13-ти април, че търсенето на новия iPad започва да затихва и че продажбите за последното тримесечие може да се окажат разочароващи.

Така Apple отбелязаха най-силното си процентно понижение от 19-ти октомври насам, поевтинявайки с цели 4.15% до 581.06 долара.

Натиск надолу като обикновено оказаха и новините от Европа. Доходността на 10 годишните испански облигации надмина 6% за пръв път откакто Европейската централна банка стартира ликвидните си операции, а застраховките срещу дефолт удариха свеж рекорд.

Бенчмарк индексите успяха да ограничат загубите, благодарение на по-силните от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ през март. Повишението от 0.8% спрямо февруари с лекота надскочи прогнозите на анализаторите, и то почти тройно.

Уолстрийт обаче среща трудности да отвоюва измъкването си от червената зона, като се има предвид, че други индикатори на щатската икономика не се оказаха толкова окуражаващи.

Оптимизмът на жилищните строители отбеляза спад през април за пръв път от седем месеца, а производствената активност в региона на Ню Йорк се забави рязко, въпреки че заетостта се подобрява.

Енергетиката бе сред фаворитите за деня, след като френският доставчик на природен газ и електроенергия GDF Suez вдигнаха офертата си за за International Power със 7.2%. В допълнение, J.P. Morgan повишиха оценката си за европейския енергиен сектор.

Финансите също подкрепиха пазара, благодарение на силните счетоводни резултати на Citigroup Inc. за тримесечието. Приходите на третия по големина заемодател в САЩ изненадаха приятно анализаторите, като набъбнаха с 4 на сто. Нетната печалба за периода възлезе на 2.93 млрд. долара, или 95 цента на акция, спрямо 3 млрд. долара, или 1 долара на акция година по-рано. Котировките по позицията се вдигнаха с 1.8% до 34 долара, а KBW Bank Index напредна с едно на сто, като 23 от 24-те включени в показателя банки приключиха деня с повишение. Акциите на Bank of America Corp. поскъпнаха с 1.3% до 8.79 долара, а на Wells Fargo & Co. – с 0.9% до 33.15 долара.

Сребърен медалист сред сините чипове бяха Procter & Gamble, с покачване от 1.5% до 66.78 долара. Производителят на козметика и почистващи препарати вдигна тримесечния си дивидент от 52.5 на 56.2 цента на акция.

Wal-Mart Stores Inc. номинираха Мариса Майер от Google Inc. за членство в борда на директорите си, надявайки се тя да им помогне да подобрят онлайн операциите си. Изглежда, Уол Стрийт одобри този ход, като книжата на най-голямата верига мегамаркети в света затвориха с 1.4% нагоре на 60.58 долара.

Caterpillar Inc. поскъпнаха с 0.8% до 106.74 долара, след като Bank of America повишиха оценката си за най-мащабния глобален производител на строителна и минна техника.

За производителя на куклите Барби обаче понеделникът не бе забавна игра - Mattel се сринаха с 9.1% до 31.01 долара. Северно американските магазини за играчки решиха да зареждат по-скромно инвентара си, което удари продажбите на компанията за първото тримесечие.

Gannett Co. не успяха да се похвалят с по-успешно представяне. Котировките на издателя на 82 ежедневника, включително USA Today, се стопиха със 7.7% до 13.89 долара, след отчетеният 25-процентен спад на печалбите за първото тримесечие, предизвикан от снижаването на рекламните приходи.

Google се простиха с 3% от стойността на книжата си до 606.07 долара. Най-популярната интернет търсачка в света „възпрепятствала” и „забавила” разследването на практиките си за събиране на данни, се казва в последния доклад на регулаторите. От своя страна, Google се защитиха и заявиха, че не са нарушили никакви закони, но това не успя да спре поевтиняването на акциите им.

В понеделник, Dow Jones Industrial Average единствен успя да се измъкне от негативната територия, нараствайки със 71.82 пункта, или 0.6%, до 12,921.41. Standard Poor's 500 задълбочи загубите си, но със скромно темпо – едва 0.69 пункта, или по-малко от 0.1%, до 1,369.57. Технологично ориентираният Nasdaq Composite обаче падна по-съществено – с 22.93 пункта, или 0.8%, до 2,988.40. Все пак, средно около шест позиции отбелязаха покачване спрямо всеки пет, които поевтиняха на пода на щатските борси, а 6.4 млрд. акции смениха притежателя си, или с 6% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Alexavier
# 0
22:12 | 6 December 2012
That's a brilliant asnwer to an interesting question
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg