Франц Мощбьок: Кризата ще продължи още 5-7 години

1813
Франц Мощбьок: Кризата ще продължи още 5-7 години

"Дълговата криза ще продължи още 5-6 или 7 години“. Това сподели пред пратеник на Profit.bg във Виена Франц Мощбьок, шеф на анализаторския отдел към Erste Bank.

Според него основният проблем в момента е, че Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ) се съсредоточава върху съкращаването на разходите, но не се предприемат действия, с които да се насърчи ръстът на националните икономики".

"Именно в тези трудни времена, инвеститорското внимание ще е насочено към страните от Централна и Източна Европа. Те имат ниско ниво на дълг, като съвкупният дълг на Чехия, Унгария, Хърватия, Румъния и Словакия възлиза на 261 млрд. евро, което е по-малко от гръцкия, който възлиза на 327 млрд. долара.

Заедно с Полша, дългът нараства до 471 млрд. евро, което е по-малко от 2/3 от дълга на Испания (862 млрд. евро) и по-малко от 25% от италианския (1.964 трлн. долара).

По данни на МВФ в края на 2012 г. България ще има най-ниско ниво на дълг (на сектор "Държавно управление") като процент от БВП (18%), като ще сме пред Украйна (30%), Румъния (35%), Турция (37%), Чехия и Словакия, съответно 44 и 50 на сто.

"Стабилността в региона може да се види и в рейтингите, давани от трите най-големи агенции S&P, Fitch и Moody's. Всички те повишиха или потвърдиха рейтингите на държавите от ЦИЕ, а в същото време понижиха рейтингите на голяма част от страните от PIIGS (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания).

В тези трудни времена, австрийските компании вече са се обърнали към страните от ЦИЕ“, сподели Мощбьок.

Близо 80% от дружествата ни листвани на борсата оперират в страни от региона, като водещите инвеститори са Raiffeisen Int, Vienna Ins. Group, Erste Group, Immofinanz, Strabag, EVN, Telekom Austria, OMV и др.


Българският бизнес

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg