Гърция изтри трилиони долари от пазарите през юни

1588
Гърция изтри трилиони долари от пазарите през юни

През юни акциите, облигациите и суровините на световните пазари отчитат месечни понижения за първи път от края на финансовата криза през февруари 2009 г., като спадът се дължи на опасенията, че Гърция ще фалира и на признаците за забавяне на ръста на световната икономика, пише Bloomberg.

Индексът на Morgan Stanle All-Country World, който следи цените на акциите в 45 държави, се понижава с 1.5% през юни, записвайки първия си тримесечен спад от година. Индексът Global Broad Market Corporate на Bank of America Merrill Lynch Index пък се понижава с 0.65%, докато индексът на банката на щатските държавни ценни книжа бележи спад от 0.31%. Индексът GSCI Total Return на Standard & Poor's, който следи цените на 24 суровини, пада с 5.3% през юни, което също води до първия му тримесечен спад от година.

Доларовият индекс на IntercontinentalExchange Inc., който следи представянето на щатската валута спрямо валутите на шест основни търговски партньори на САЩ, губи 0.3% от стойността си до 74.404 пункта през юни. Доларът се срина в последните четири дни на миналия месец, изтривайки месечното си повишение отпреди това, след като еврото поскъпна спрямо повечето основни валути.

Цените на акциите и на суровините паднаха, след като поскъпваха от първото тримесечие на 2009 г. Индексът на S&P, който следи цените на суровините нарастваше с 85% от 18 февруари 2009 г., достигайки връх на 8 април. Индексът на Мorgan Stanley пък скача със 119% между 9 март, 2009 г. и 2 май 2011 г., по данни на Bloomberg.

Финансовите пазари бяха в плен на Гърция през юни на фона на борбата на министър-председателя Георгиус Папандреу, който устоя на вот на доверие и успя да получи одобрение за мерките за икономии в парламента.

Общо 4.1 трлн. долара от капитализацията на световните пазари на акции е била изтрита от 1 май насам, когато стойността й беше достигнала близо тригодишен връх от 56.1 трлн. долара. Цените на акциите паднаха, тъй като икономическите данни показаха, че потребителското доверие в САЩ намалява, Китай обяви по-малък от очаквания търговски излишък, а ръстът на производството на Великобритания намаля с повече от прогнозираното.

Щатският индекс S&P 500 пада с 1.7% през юни, ако бъдат включени дивидентите. Европейският индекс Stoxx Europe 600 губи 2.9% за миналия месец, докато азиатският MSCI Asia Pacific пада с 1%.

Швейцарският франк е най-поскъпващата основна валута през миналия месец увеличавайки стойността си с 1.6% спрямо долара и с 0.9% спрямо еврото. Йената се е оскъпила с 1.2% спрямо долара, докато еврото е поскъпнало с 0.7% спрямо щатската валута. За второто тримесечие франкът поскъпва с 9.4%, еврото с 2.4%, а йената с 3.2% спрямо долара.

Доходността на щатските 10-годишни държавни облигации се понижи до 2.84% на 27 юни, което беше най-ниското й ниво от декември, преди да нарасне до 3.16% в края на месеца.

Доходността на гръцките двугодишни облигации се понижи с два базисни пункта до 27.30% вчера. Доходността беше нараснала до рекордните 30.32% на 16 юни, на фона на проблемите на гръцкото правителство да получи подкрепа за реформите и понижаването на рейтинга на Гърция от страна на S&P до CCC.

Безработицата в САЩ нарасна до 9.1% през май, а индексът на потребителското доверие падна до 58.5 пункта в сравнение с 61.7 пункта преди това. Цените на жилищата в 20-те метрополисни района, следени от индекса S&P/Case-Shiller, пък са се понижили с 4% за 12-те месеца до април.

Фючърсите на пшеницата, търгувани в Канзас и Чикаго оглавиха спада при суровините през юни, след като цените им паднаха с 18 и 17%, респективно. След тях се нареждат среброто и природния газ. Цената на захарта пък скочи с 26%, намалявайки понижението си от началото на годината до 9.2%.

През юни цената на петрола се понижи във втори пореден месец, след като Международната агенция за енергия обяви на 23 юни, че ще пусне на пазара 60 млн. барела петрол в 30-дневен период от резервите на членуващите в нея страни. Петролните фючърси поевтиняха с 4.6% в деня, в който беше направено изявлението и приключиха месеца с понижение от 7.1%. Тримесечният спад от 11% означава най-слабо представяне от 2008 г.

Цената на суровия петрол със срок на доставка през август вчера затвори на ниво от 95.42 долара за барел, или с 1 цент над цената от 22 юни, деня преди изявлението на МАЕ. Цената на петрола е нараснала с 4.4% през тази година и с 26% за последната година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
14:07 | 1 July 2011
It's really wonderful information about the international capital markets. Congratulations to both the managers and team of Profit.Bg. Have a calm weekend and a lot of years of bull's trends.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg