Гръцката драма отново разтърси Уолстрийт

1022
Гръцката драма отново разтърси Уолстрийт

Гърция бе позабравена тема отвъд Океана, което позволи на бенчмарк индексите да надигнат глава през последните месеци. Проблемите на Атина обаче се завръщат на дневен ред с умножена сила и страховете, че страната ще обяви дефолт и ще излезе от еврозоната, се разгоряха дори по-мощно от преди.

Преговорите по сформирането на новото правителство забуксуваха и опасността да се наложи провеждането на повторни избори надвисна над хоризонта. Според изчисления на анализатори балканската държава едва ли ще успее да изпълни задълженията, поставени от международните й кредитори, за да получи спасителни фондове, а парите на правителството ще свършат още преди началото на лятото. Несигурността завладя пазара, тъй като не е ясно дали евентуалното излизане на страната от еврозоната няма да предизвика ефекта на доминото.

Под властта на политическите страхове, инвеститорите напълно игнорираха положителните новини от щатската икономика. Индексът на оптимизма на мениджърите на малки фирми, изготвян от Националната федерация на независимия бизнес отбеляза най-силната си стойност от декември 2007 г. насам, подкрепен от положителните оценки на нетните печалби и откриването на нови работни места.

Този светъл лъч обаче не успя да пробие буреносните облаци на депресията, още повече, че денят натежа и със серия корпоративни разочарования, сред които световната верига заведения за бързо хранене McDonald’s и производителят на часовници Fossil Inc. McDonald’s паднаха с 2.05% до $93.55, след като обявиха, че глобалните продажби в ресторантите, отворени от поне 13 месеца, са се покачили с едва 3.3%, спрямо очаквания за повишение от 4.3 на сто. През изминалия месец, американците са похарчили едва с 3.3% повече средства за хамбургери, при прогнози на анализатори за ръст от 5.2%.

Колегите им от Wendy's също пострадаха, след като по-високите цени на телешкото месо изядоха маржина на печалбите им за първото тримесечие. Акциите на оператора на заведения за бързо хранене отстъпиха с 4.11% до $4.67.

Fossil се сринаха с главозамайващите 37.57% до $78.52, след като компанията понижи оценките си за печалбата за 2012 г., позовавайки се на вялото търсене в Европа. През първото тримесечие, приходите, реализирани на Стария континент, нарастват по-слабо от очакванията - с 4.7% на годишна база.

Electronic Arts също излязоха със по-скромна от предишната прогноза за текущото тримесечие и за 2012 г. и обявиха плана си за съкращаване на работни места. В отговор, дяловете от втория по големина американски разработчик на видео игри паднаха с 4.30% до $14.48.

И Dendreon Corp. прегърнаха песимизма – производителят на медикамента за третиране на рак на простатата Provenge предупреди, че ръстът тази година ще е „скромен”. Котировките по позицията се сринаха с 25.15% до $8.75.

Книжата на Discovery Communications Inc. се понижиха с 6.07% до $50.80, след като собственикът на кабелните телевизионни канали Animal Planet и TLC се оплака от 28% свиване на печалбите си за първото тримесечие.

Wynn Resorts Ltd. паднаха с 4.76% до $119.23, след като хазартната империя, създадена от милиардера Стив Уин отчете спад на печалбите за първото тримесечие от 19 на сто.

Тревогите около бъдещето на Европа удариха акциите на компаниите, които са най-пряко зависими от глобалния икономически ръст, докато инвеститорите се насочиха към по-безопасната територия на комуналните и здравни услуги.

Morgan Stanley Cyclical Index се понижи с 0.56%. Книжата на производителя на строителна и минна техника Caterpillar поевтиняха с 0.72% до $96.49, а най-големият доставчик на алуминий в САЩ Alcoa се хлъзна надолу с 1.29% до $9.21. След банковият ентусиазъм от понеделник, ден по-късно котировките на Bank of America потънаха с 2.14% до $7.79. От сините чипове, най-тежко пострадаха Hewlett-Packard, с понижение от 2.3% до $23.32.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average продължи спада си за пети пореден ден, като загуби още 76.44 пункта, или 0.6%, до 12 932.09. Standard & Poor's 500 затвори на най-ниското си ниво от почти месец насам, като се понижи с 5.86 пункта, или 0.4%, до 1 363.72. Технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 11.49 пункта, или 0.4%, до 2 946.27. Търговията бе оживена, като около 7.8 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси, или със 17% над обичайното среднодневно количество продадени книжа за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас