Гръцката трагедия продължава без признаци за чудодейно избавление

1242
Гръцката трагедия продължава без признаци за чудодейно избавление

Гръцката трагедия продължава, но без Deus ex machine да предложи чудододейно избавление. Преговорите с частните кредитори все още не са достигнали окончателен резултат, а вероятността балканската държава да не успее да покрие задълженията по облигациите си през март става все по-реална. Пазарът започва да губи търпение, и в първия работен ден от седмицата инвеститорите решиха да се въздържат от всякакви рискове, докато чакат как ще приключи проточилата се история по замяната на дълга.

От началото на годината, Уолстрийт оптимистично насочи вниманието си към обнадеждаващите признаци, че щатската икономика поне засега не изглежда сериозно засегната от европейската дългова криза, но на всеки е ясно, че все още крехкият ръст на брутния вътрешен продукт може лесно да загуби инерция пред лицето на насрещните европейски ветрове.

В понеделник, седем от десет сектора от S&P 500 поеха надолу, като най-значително понижение регистрираха финансите и производителите на суровини, а енергетиката се представи най-силно, със средно повишение от 1.1%. Собственикът на мини за въглища Alpha Natural Resources Inc. скочи с 3.3% до $23.54, а Baker Hughes Inc. поскъпнаха с 2.1 на сто до $52.09.

Жилищните строители пострадаха след като Raymond James Financial Inc. орязаха оценката си за компаниите от сектора, и компонентата на S&P, следяща бранша, се понижи с 1.7%. Най-големият строител на луксозни домове в САЩ Toll Brothers загуби 2.4% от стойността на акциите си до $23.28, Lennar Corp. паднаха с 2.8% до $22.69, а KB Home се сринаха с 3.5 на сто до $10.43.

Boeing Co. отстъпи с 1.2% до $75.46, след като нареди проверка на всички самолети 787 Dreamliners поради съмнения за проблеми с корпуса.

Според доклад на Reuters, „ключови” фигури от Федералната търговска комисия възнамеряват да попречат на придобиването на Medco Health Solutions Inc. от страна на конкурента Express Scripts Inc. за $29.1 млрд. Макар че двете дружества увериха, че очакват да приключат транзакцията още в първото полугодие на 2012 г., акциите на Medco Health Solutions се сринаха с 8.1 на сто до $58.47, а на Express Scripts Inc. – с 4.6% до $49.67.

Здравният застраховател Humana Inc. повиши прогнозите си за печалбите за 2012 г., но не успя да отговори на очакванията на Уолстрийт. Анализатори предвиждаха дори по-силно оживление на бизнеса на компанията, докато все повече американци търсят здравно покритие в условията на възстановяващата се икономика. В отговор, книжата на компанията паднаха с 5.4% до $85.25.

Пазарът още скръби за главният изпълнителен директор на Micron Technology Inc. Стив Апълтън, който загина на трети февруари след катастрофа с експериментален самолет. В понеделник бе обявен наследникът на поста му – Марк Дъркан, но той не бе радушно посрещнат, и дяловете от производителя на полупроводници и флаш памет поевтиняха с 2.8% до $7.73.

Не всички новини в първия работен ден от седмица обаче бяха трагични.

Най-голямата верига аптеки в САЩ Walgreen Co. напредна с 1.9% до $34.28.

Davenport & Co. пък повишиха оценката си за Walt Disney Co. и предвидиха, че в следващите 12 месеца акциите на дружеството ще се движат около $46. В отговор, дяловете от оператора на тематични паркове поскъпнаха с 1.2% до $40.46.

Sprint Nextel Corp. също се похвалиха със значим напредък – от 6% до $2.46. Третият по големина безжичен оператор в САЩ ще обяви счетоводните си резултати за последното тримесечие на 2011 г. на осми февруари, но според анализатори, печалбите вероятно ще отговорят на очакванията.

Акциите на търговската верига Kroger Co. се покачиха с 0.6 на сто до $24.06. От Bloomberg изчисляват, че книжата на компанията в момента са по-евтини от 99% от позициите, включени в S&P 500, като се имат предвид очакваните продажби. Kroger Co. успяват да задържат клиентите си и дори да се похвалят с непрекъснато повишение на оборотите от 1987 г. насам, въпреки силната конкуренция на Target Corp. и Wal-Mart Stores Inc. Според Point View Wealth Management Inc, дружеството може да стане обект на придобиване на цена, надвишаваща с 30% котировките на акциите към момента.

Като цяло обаче, в понеделник пазарът остана заложник на гръцките тревоги. The Dow Jones Industrial Average загуби 17.10 пункта от стойността си, или 0.1%, до 12,845.13. Standard & Poor's 500 се понижи слабо с 0.57 пункта, или по-малко от 0.1%, до 1,344.33, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 3.67 пункта, или 0.1%, до 2,901.99.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg