Грийнспан: Шансовете за рецесия в САЩ 30%, азиатските борси с възможна корекция

923
Грийнспан: Шансовете за рецесия в САЩ 30%, азиатските борси с възможна корекция

Бившият председател на Федералния Резерв - Алън Грийнспан заяви, че вижда 30% шанс за изпадане на най-голямата световна икономика в рецесия през тази година, на фона на забавянето на пазара на недвижимите имоти и потреблението.

На конференция на инвестиционната банка Merrill Lynch & Co. в Сингапур, Грийнспан заяви, че силното забавяне на ръста на щатската икономика през първото тримесечие сочи признаци за слабост на икономиката.

Тази слабост според него се предопределя от наблюдаваното забавяне на инвестициите от щатските пазари, както и потенциалното такова в потребителското търсене.

Щатските индекси регистрираха най-голямата си загуба от близо два месеца насам, след изнесените данни за спад на продажбите на големите търговски вериги.

Индексът Dow Jones приключи деня с понижение от 147.74 пункта, или 1.1%, след серията от рекорди за индекса през последните дни. Той се подкрепяше от продължаващата силна активност при сделките по сливания и поглъщания, както и добрите тримесечни резултати, изнасяни от големите щатски компании. Понижение регистрираха и останалите основни щатски индекси.

Допълнително спадът на индексите вчера се предопредели и от повишилия се търговски дефицит на страната, както и нарастването при вносните цени.

В сряда федералният резерв запази равнището на лихвите непроменено при ниво от 5.25%, като негативните макроданни, изнесени за щатската икономика, затвърждават очакванията, че следващото им изменение ще е в посока на намаляване.

В същото време Грийнспан изрази и очаквания за забавяне на азиатската икономика, което може да се отрази негативно върху азиатските фондови пазари и да доведе до корекция след силното им повишение. Така например китайският индекс CSI 300 се е повишил с 49% след силното си понижение от 27 февруари.

Азиатските икономики е възможно да бъдат силно засегнати при забавяне на потребителското търсене в САЩ, коментира още бившият председател на Фед.

Нарасналите инвестиции от международни фондове към азиатския регион са създали предпоставка за балонизирането на финансовите пазари на страни, като Южна Корея и Индия, направили Сеул вторият най-скъп град в света, а жилищата в Бомбай съпоставими с тези в Манхатън.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg