HSBC: 73% ръст на световната търговия в следващите 15 г.

593
HSBC: 73% ръст на световната търговия в следващите 15 г.

Обемът на световната търговия ще нарасне със 73% в следващите 15 години като Китай и развиващите се страни ще са с основен принос за растежа, според доклад на HSBC.

Стойността на световната търговия ще достигне 48.5 трлн. долара през 2025 г., в сравнение с 27.2 трлн. долара в момента, според доклада на банката.

От HSBC прогнозират, че Египет ще отчете най-голям ръст в търговския стокообмен - 185% до 2025 г. Страната ще съставлява 0.4% от световната търговия. Ръстът отчасти ще се дължи на факта, че други страни ще гледат на търговията с Египет като навлизане в променящия се Близък Изток.

Китай вероятно ще запази водещата си позиция по отношение на търговията със среден годишен ръст от 7%. До 2025 г. делът на Китай от световната търговия ще бъде 13%, или 6.31 трлн. долара, в сравнение с 10.9-процентен дял през 2010 г.

Виетнам, Индонезия и Бразилия също ще играят значителна роля като търговията на трите страни ще нарасне със 144% до 2025 г. Търговският стокообмен на Индия пък ще се увеличи със 156%, според доклада.

'Развиващите се страни в Азия, Южна Америка и Близкия Изток ще доминират класациите по растеж на търговския стокообмен в следващите 15 години,' според HSBC. Това отчасти се дължи и на факта, че те започват от по-ниска база.

Докладът покрива 10-те водещи експортни и импортни сектора в 36 страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg