HSBC: 73% ръст на световната търговия в следващите 15 г.

618
HSBC: 73% ръст на световната търговия в следващите 15 г.

Обемът на световната търговия ще нарасне със 73% в следващите 15 години като Китай и развиващите се страни ще са с основен принос за растежа, според доклад на HSBC.

Стойността на световната търговия ще достигне 48.5 трлн. долара през 2025 г., в сравнение с 27.2 трлн. долара в момента, според доклада на банката.

От HSBC прогнозират, че Египет ще отчете най-голям ръст в търговския стокообмен - 185% до 2025 г. Страната ще съставлява 0.4% от световната търговия. Ръстът отчасти ще се дължи на факта, че други страни ще гледат на търговията с Египет като навлизане в променящия се Близък Изток.

Китай вероятно ще запази водещата си позиция по отношение на търговията със среден годишен ръст от 7%. До 2025 г. делът на Китай от световната търговия ще бъде 13%, или 6.31 трлн. долара, в сравнение с 10.9-процентен дял през 2010 г.

Виетнам, Индонезия и Бразилия също ще играят значителна роля като търговията на трите страни ще нарасне със 144% до 2025 г. Търговският стокообмен на Индия пък ще се увеличи със 156%, според доклада.

'Развиващите се страни в Азия, Южна Америка и Близкия Изток ще доминират класациите по растеж на търговския стокообмен в следващите 15 години,' според HSBC. Това отчасти се дължи и на факта, че те започват от по-ниска база.

Докладът покрива 10-те водещи експортни и импортни сектора в 36 страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...