Икономическата криза е изяла 16 млн. работните места

591
Икономическата криза е изяла 16 млн. работните места

Икономическата криза е причинила загубата на 16 милиона работни места по света, 3/4 от които /близо 12 милиона/ са безработните в развитие страни, съобщиха от Международната организация на труда (МОТ).

Най-силно засегнатите от рецесията сектори са индустриалният, автомобилният, металургичният и технологичният сектор, където са съкратени 9.4 милиона работни места, повече от половината от общата цифра на трудовия пазар по света.

Следват областта на строителството и дистрибуцията, както на едро, така и на дребно. В строителния сектор съкращаването на работни места достигна 3.3 милиона само между първото и третото тримесечие на 2009 г., от които повече от 1 милион са загубени в САЩ, 630 000 в Испания, 256 000 в Япония, 234 000 във Великобритания. В проучването на МОТ са включени области като здравеопазване, образование и държавна администрация, които не са пряко засегнати, но също могат да пострадат, заради нарастващите дългове на редица държави.

Данните, събрани в 56 страни от всички региони не включват, обаче, двете големи нововъзникналите икономики на Китай и Индия, защото "тези държави не са предоставили последните статистически данни". Включените страни представляват 70% от световния Брутен вътрешен продукт, а между тях фигурират и тези, които са в епицентъра на кризата като САЩ, Европа и Япония.

Според експертите развиващите се страни са по-устойчиви, по-специално тези, като Бразилия и Китай, като се възползва от силата на техните вътрешни пазари.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg