Икономиката на САЩ бележи ръст от 3.3% през второто тримесечие

490
Икономиката на САЩ бележи ръст от 3.3% през второто тримесечие

Щатската икономика е нараснала с 3.3% на годишна база през второто тримесечие на настоящата година, което е повече от предварително изнесените данни, показва правителствен доклад, публикуван днес, информира Reuters. Ръстът се дължи на по-стабилните от очакваното потребителски разходи и нетен износ и на това, че запасите са намалели с по-малко от прогнозираното.

Първоначално обявеното нарастване на брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ за периода април-юни възлизаше на 1.9% на годишна база. Анализаторите очакваха ръстът на БВП да бъде ревизиран до 2.7% на годишна база.

БВП е нараснал с 0.9% на годишна база през първото тримесечие на годината, след свиване от 0.2% в последните три месеца на 2007 г. Четвъртото тримесечие на миналата година е и най-слабото в икономически план за САЩ от третото тримесечие на 2001 г. когато икономиката беше в рецесия.

Потребителските разходи, които съставляват две трети от щатската икономика, са нараснали с 1.7% през второто тримесечие показват ревизираните данни. Ръстът първоначално беше оценен на 1.5% на годишна база.

В същото време, износът се покачва с 13.2% на годишна база, в сравнение с първоначално обявените 9.2%.

Много анализатори смятат, че положителното влияние на износа и потребителските разходи, които помогнаха на икономиката да избегне рецесията, вероятно ще отслабне през втората половина на годината, тъй като харченето на надвнесените данъци, които бяха върнати от правителството е към своя край, а забавящият се световен растеж и по-силният долар намаляват търсенето от чужбина.

Като доказателство, че сривът на жилищния пазар продължава да тежи на икономиката, жилищното строителство отчита спад от 15.7% на годишна база през второто тримесечие, което е малко над първоначално обявените 15.6%.

Цените на щатските фючърси на акции се покачиха след като по-големият от предварително очакваното икономически растеж засили надеждите, че икономиката ще се възстанови от срива на пазара за високорискови ипотеки, предава Bloomberg.

Фючърсите от индекса S&P 500, изтичащи през септември, добавиха 0.4%, до 1 287.6 рано сутринта в Ню Йорк. Индексите от индекса Dow Jones нараснаха с 40 пункта, до 11 537 пункта. Фючърсите на индекса Nasdaq-100 добавиха 7.25 пункта, до 1 909 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg