Индустриалното производство на Китай с изненадващ ръст от 18.1% през май

356
Индустриалното производство на Китай с изненадващ ръст от 18.1% през май

Индустриалното производство на Китай регистрира изненадващо повишение от 18.1% на годишна база, посочиха изнесени днес официални данни.

За сравнение, през април показателят регистрира ръст от 17.4% на годишна база.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха повишение на индустриалното производство от 17% за изминалия месец.

Данните сочат не особената ефективност на действията за охлаждане на китайската икономика, включили повишение на лихвите, както и повишение на пет пъти на задължителните минимални резерви за банките.

За първите пет месеца на годината индустриалното производство на най-бързо развиващата се световна икономика се е повишило с 18.1%, в сравнение със същия период на миналата година, на фона на повишението му с 16.6% през миналата.

След данните, които карат анализаторите да очакват по-нататъшни ограничителни правителствени действия, индексът CSI 300 се понижи с 0.9%.

По-рано стана ясно, че търговският излишък на Китай се е повишил със значителните 73% през май на годишна база, до ниво от 22.45 млрд. долара. Данните доведоха до допълнителен натиск върху страната от основните й търговски партньори за по-нататъшна валутна либерализация.

Повече от половината от китайското индустриално производство е предназначено за износ, но силното повишение при него може и да сочи повишение на дълготрайните инвестиции.

Според изследване на Bloomberg дългосрочните инвестиции в Китай най-вероятно са се повишили с 25.4% през първите пет месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата година. Официално данните ще бъдат оповестени утре.

Инфлацията през май достигна 3.4% на годишна база, което бе и най-високото й ниво от над две години насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg