Инфлацията се покачва в цял свят

553
Инфлацията се покачва в цял свят

Инфлацията се покачва в цял свят - в богатите страни, както и в нововъзникващите пазарни икономики, което е резултат от силното поскъпване на суровините, въпреки че все пак се очертава известно затишие.

Цените се покачват най-бързо в Източна Европа. В България през юли инфлацията с годишно натрупване е била 14.4 процента - най-високото ниво от хиперинфлацията през 1996-97 година. В Румъния е отчетена инфлация от 9 процента, в Чехия - от 6.7 на сто.

Във Великобритания инфлацията е на най-високото си равнище от 16 години (4.4 процента). Потребителските цени във Франция са се повишили с 3.6 процента през юли. В Италия е отчетено най-високо равнище на инфлацията от 12 години (4.1 на сто), а в Испания - на високото от 11 години (5.3 на сто).

В Германия покачването на цените е по-умерено (3,3 процента), но такива данни не са регистрирани от 1993 година.

Останалата част от Европа също не е пощадена: инфлацията в Норвегия е 4.3 процента, а в Дания е 4 на сто - най-бързото темпо на покачване от 1989 година.

Потребителските цени в Съединените щати са се повишили с 5 процента, което представлява пречка за Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да понижи още повече основната си лихва, за да помогне на икономиката, достигнала до ръба на рецесия. Дори Япония, която дълго време страда от дефлация, сега обмисля спешни мерки за противодействие на поскъпването, достигнало най-високо равнище от десет години (1.9 процента).

В Индия има опасност от затягане на валутната политика, за да бъде обуздана годишната инфлация, достигнала 12 процента.

Огромното нарастване на инфлацията в развиващи се страни като Египет (+23 процента) или Тайланд (+ 27 на сто) предизвика социални протести.

Все пак се очертава затишие: в Китай покачването на цените се забавя вече трети месец, макар да остава на равнище от 6.3 процента на годишна основа.

Поевтиняването на петрола в последно време може да успокои трайно световния инфлационен натиск, а селскостопанските стоки следват същата тенденция. При все това, ако това поевтиняване се затвърди, не може да се очаква нормализация преди края на годината, посочват анализатори.

Източник: БНР/АФП

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...