Италия прилага балкански опит за стимулиране на инвестициите

391
Всекидневникът "Гадзета дел Медзоджорно" обобщава днес резултатите от закритото в неделя 71-во издание на международното изложение "Фиера дел Леванте" в Бари. Равносметката отново е положителна и областта Пулия потвърди стратегическата си роля на икономически, социален и културен мост между Италия и Балканите.

Този регион проявява жизненост и воля за развитие, която може да се сравни единствено с така наречените азиатски тигри. Не случайно Световната банка пренасочи към Източна Европа по-голямата част от инвестициите и заемите, които традиционно бяха предназначени за Латинска Америка, пише вестникът.

Впечатлението от срещите и конференциите в павилионите на изложението е, че е изгодно да се инвестира на Балканите. Невъзможно е да се устои на изкушението за инвестиране в страни като България, където правителството въвежда от 2008 година плоския данък за всички, т. е. и физическите лица, и предприятията ще бъдат еднакво облагани в размер на 10 на сто.

Предимства предлага и Румъния, където благодарение на структурните фондове на ЕС за периода 2007-2013 година ще постъпят 30 милиарда евро, изтъква "Гадзета дел Медзоджорно".

Заключителната среща в Бари бе на тема "Стратегии, идеи и проекти за интернационализация на италианските предприятия в Югоизточна Европа". Целта бе да се намерят пътища за насочване на италианските предприятия към Балканите, следвайки логиката на структурите, а не на досегашните пътувания с проучвателна цел, които почти с нищо не допринесоха за икономическия растеж от двете страни на Адриатическо море.

Присъствието в Бари на 21 агенции за местно развитие от 9 балкански страни (липсваха само Гърция и Турция) допринесе за запознаването с техния положителен опит и за обсъждане на неговото приложение в Италия, се казва по-нататък.

Моделът, който трябва да възприемем е този на агенциите за развитие - заяви вицегубернаторът и отговарящ за икономическото развитие на областта Пулия Сандро Фризуло - защото те събират заедно предприятията и институциите. Нашата областна администрация е решена да мобилизира усилията на търговските камари, на изложението "Фиера дел Леванте", на Института за външна търговия (ИЧЕ) и на Конфиндустрия (Конфедерацията на едрите работодатели в Италия), за се пристъпи от думи към дела и нашите ангажимент на Балканите да се превърнат в постоянно присъствие, а не в епизодични прояви, посочва всекидневникът в заключение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg