Изключението Швеция: Кафенетата са пълни, а хората се прегръщат

26913
Изключението Швеция: Кафенетата са пълни, а хората се прегръщат

© Pixabay

Улиците на Стокхолм са притихнали, но не опустели. В центъра на шведската столица по кафенетата с маси на открито все още има хора. Цветари продължават да продават цветя. Юношите продължават да си говорят на групи в парковете. Някои продължават да се поздравяват с прегръдки и ръкостискане.

След продължителната и мрачна скандинавска зима, пандемията от коронавируса не успява да задържи шведите у дома, дори когато гражданите в много държави по света са принудени да не излизат, а в редките случаи, в които те имат право да го правят, няма да намерят навън нито отворени магазини, нито ресторанти.

Шведските власти посъветваха хората да спазват социална дистанция и, ако е възможно, да работят от дома си, а хората над 70-годишна възраст бяха призовани да се изолират доброволно като предохранителна мярка.


Но в сравнение с карантинните мерки, въвеждани на други места по света, действията на шведските власти позволяват либерално количество лични свободи, посочва БТА.

В Швеция беше забранено да се стои прав в баровете, но в ресторантите клиентите все още могат да бъдат обслужвани на маса, вместо да се налага да си взимат храна за вкъщи. Гимназиите и университетите са затворени, но детските градини и началните училища все още работят.

"Швеция е изключение, поне на европейската сцена", каза Йохан Гизеке, бивш главен епидемиолог на Швеция, а сега консултант на шведската Агенция по общественото здравеопазване, правителствена структура. "И смятам, че това е добре", добави той.

Другите европейски страни взеха "политически, необмислени мерки", вместо такива, които са продиктувани от науката, заяви Гизеке. Не е ясно колко дълго ще продължи това изключително състояние на нещата в Швеция.

В петък премиерът Стефан Льовен, предупреждавайки за "предстоящи множество трудни седмици и месеци", обяви, че от неделя събиранията на хора се ограничават до 50 души при 500 допреди това. Правителството отбеляза, че мярката ще засегне сватбите, погребенията и Великденските празници.

За сравнение, за ограничаване на разпространението на вируса в Германия и Обединеното кралство бяха забранени събиранията на повече от двама души на едно място, освен ако не става дума за хора, които живеят заедно. В Италия и Франция властите въвеждат все по-рестриктивни мерки за дейностите на открито и в крайна сметка позволиха да бъдат налагани глоби, защото твърде много хора според тях са неглижирали препоръките за социална дистанция.

Засега шведското правителство продължава да смята, че на гражданите може да се има доверие, че ще проявят отговорност в името на общото благо и ще си останат вкъщи при поява на каквито и да било симптоми на Ковид-19. Много шведи действително спазват препоръчителното разстояние едни от други. 

Как да се преместите в Швеция И да получите гражданство там

Двайсет и четири годишната Виктория Холмгрен определя подхода на шведското правителство към кризата като "много добър".

"Донякъде мнението ми се дължи и на това, че не мога да си представя как бих издържала, ако трябва да седя затворена по цял ден", заяви тя.

Но някои учени разкритикуваха подхода на шведската Агенция по общественото здравеопазване като безотговорен, насред световната пандемия, която вече уби над 21 000 души в Европа. В отворено писмо до правителството около 2000 учени призовават за повече прозрачност и по-добро обосноваване на стратегията му за превенция на заразата.

Стен Линарсон, преподавател в Института "Каролинска", реномиран медицински университет в Швеция, заяви, че опасенията са свързани най-вече с "оценките и курса, който шведското правителство следва по отношение на епидемията, и особено поради това, че наистина не се представят достатъчно научни доказателства във връзка с тази политика".
Линарсон сравни шведския подход към вируса с това да оставиш в кухнята ти да гори пожар с намерението по някое време да го загасиш.

"В това няма никаква логика. И опасността, разбира се, е в това, че накрая може да изгори цялата къща", каза той.

17 интересни факта за живота в ШвецияМного хора, посетили Швеция, впоследствие имат различно разбиране за това какво означава средно качество на живот

Сегашният главен епидемиолог на Швеция Андерш Тегнел смята, че дори и сравнително меката политика на Швеция да е аномалия, тя е по-устойчива и по-ефективна за предпазването на общественото здраве, отколкото "драстични" мерки като затваряне на училищата за четири или пет месеца.

Към неделния ден в Швеция, страна с 10-милионно население, е имало 3447 потвърдени случая и 105 починали според статистиката на университета "Джонс Хопкинс". Тестуването обаче е ограничено, като към миналата сряда са направени общо около 24 500 теста според официалната статистика.

"Целта е да бъде забавен броят на новозаразените така, че системата на здравеопазването да има възможност да ги поеме. Тъкмо това правим всички ние във всяка страна в Европа", заяви Тегнел. "Просто избираме различни методи как да го направим", каза той.

Сузана Моберг, 63-годишна пенсионирана учителка, заяви, че вярва на правителството, и смята, че Швеция няма да премине през това, през което преминава Италия, която със своите над 10 000 смъртни случая е първа в света по брой на жертвите, причинени от вируса.

"Не съм чак толкова разтревожена. Все още нямам 70 години. А и децата ми не са болни, така че в неделя отиваме на ресторант", заяви Моберг. "Казахме си: "Всички сме добре, ресторантът е отворен". Затова ще отидем там да празнуваме. Не можем да си стоим вкъщи по цял ден и цяла седмица", добави тя.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Йокин
# 0
13:04 | 4 April 2020
Щом искат,ходене навън,да ходят,СЕКИ СИ НОСИ КРЪСТА.И АКО ТИ Е ПИСАНО,ДА СЕ УДАВИШ,НЕ ЩЕ ДА УМРЕШ,ОТ РИТНИК,НА МАГАРЕ.
Гражданин
# 1
22:04 | 3 April 2020
Все пак, дори и най-големите икономики в Света предпочетоха стратегията за социално дистанциране, пред т.н. стаден имунитет. Времето ще покаже кой е прав и кой е крив. За мен, моя живот и този на близките ми хора е най-важното нещо на този свят. Затова спазвам указанията на щаба и вярвам, че това е най-доброто което мога да направя в тази ситуация. В същото време съм изумен, че държави с огромни финансови, военни и производствени възможности изпитват дефицит на защитни облекла и маски. Явно всичко е само една "красива обвивка", а под нея има скрити множество нерабoтещи инструменти и кухи политики, ккоито са само на хартия . . .
тр
# 2
16:04 | 2 April 2020
явно са сметнали че трябва да градят колективен имунитет и за мен това е най правилното!! нашите след 13 май не мисля че ще посмеят да удължат положението то ще стане непоносимо
Станислав
# 3
07:04 | 2 April 2020
Явно са сметнали , че по добре да умрат 100000 старци и хронично болни които само натоварват държавата без това вместо да се срине цялата страна
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg