Изминалата 2007 г. - добра година за азиатските индекси

562
Изминалата 2007 г. - добра година за азиатските индекси

Азиатските пазари приключиха една силна година. Повишение над 20% регистрираха индексите на няколко азиатски пазари, като водещи по повишение бяха китайските.

Сред тях на отрицателна територия за годината завършиха единствено японският и новозеландският пазар.

Индексът Shanghai Composite Index регистрира повишение от 96.7% за годината, превръщайки китайския пазар този с най-голямо повишение сред основните пазари за изминалата година.

На противоположния фронт японският Nikkei 225 се понижи с 11.1%, докато новозеландският NZX-50 приключи годината със спад от 0.3%.

Проспектите пред азиатските борси обаче остават неясни за настоящата година, на фона на високата волатилност, нарастващата инфлация в Китай, високите цени на петрола, както и очакваното забавяне на ръста на най-голямата световна икономика.

Очаква се азиатските индекси да продължат да се влияят от данните за развитието на щатската икономика и през настоящата година.

При останалите основни азиатски пазари индексът на фондовата борса в Джакарта - JSX - завърши годината с повишение от 52.1%, докато този на бомбайската - Sensex - приключи с повишение от 47.1%. Хонгконгският основен индекс Hang Seng се повиши с 47.1% през изминалата година.

Основните индекси в Сингапур и Австралия приключиха 2007 година с повишения от съответно 16.6 и 11.8%.

Повечето индекси в региона успяха да се възстановят след силни понижения в средата на годината и да регистрират нови рекордни стойности впоследствие.

Като притеснение за азиатските икономики може да се определи високата цена на петрола, както и прогнозите на много специалисти цената на "черното злато" да премине ключовото ниво от 100 долара за барел в началото на настоящата година.

Към момента фючърсите на петрола с доставка през февруари се търгуват на нива от около 96 долара за барел.

Въпреки притесненията за развитието на азиатските икономики и очакваното забавяне на ръста им през настоящата година, анализаторите са умерено оптимистични за посоката на движение на индексите през настоящата година, като ръстът в региона се очаква значително да изпревари този в останалите части на света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg