Къде са бившите ръководители на Lehman Brothers сега?

1282
Къде са бившите ръководители на Lehman Brothers сега?

Година след като фалитът на Lehman Brothers предизвика буря на световните пазари и създаде опасността от финансов срив, някои от ръководителите на банката, които бяха в центъра на всичко това, започват отново да изплуват, пише MarketWatch.com.

Бившият правен шеф Томас Русо заема ръководна длъжност в правна кантора в Ню Йорк, докато Джереми Айсаакс, който оглавяваше дейността на банката за Европа и Азия, стартира нова инвестиционна компания. Дори бившият главен изпълнителен директор Ричард Фълд има нова работа.

Първата годишнина от фалита на Lehman Brothers носи болезнени спомени на някои хора, които застъпваха тезата, че не е трябвало да се допуска инвестиционната банка да фалира при положение, че конкуренти като Goldman Sachs и Morgan Stanley бяха спасени само дни по-късно.

Много от ръководителите на банката, сред които и бившият финансов директор Ерин Колън и бившият главен оперативен директор Джоузеф Грегъри, все още избягват публичността на фона на съдебните дела и разследванията около фалита.

Бивш служител Lehman пожелал анонимност заявява, че фалитът е бил много болезнен за всички работещи в компанията и много от тях просто искат да го забравят.

"Чувствам се ужасно," заяви Фълд пред Конгреса през октомври, по-малко от месец след фалита. "Това, което се случи е абсолютна трагедия."

Lehman е помолил Федералния резерв за помощ, но не е получил много, според Фълд. Само дни след като банката подава заявление за фалит на 15 септември, ФЕД и другите регулаторни органи са се втурнали да спасяват Goldman и Morgan Stanley, като са им предоставили много от нещата, които Lehman не са получили, според Фълд.

Lehman са помолили ФЕД за позволение да се трансформират в банкова холдингова компания, която би могла да даде на банката по-голям достъп до депозити, които се считат за по-стабилен източник на финансиране.

Фълд наскоро основава Matrix Advisors LLC, чийто офис се намира на Трето авеню в Ню Йорк. Засега не е ясно с какво се занимава Matrix. От съседни офиси обаче споделят, че са чули, че Фълд работи в сградата, но не са го виждали.

Ерин Колън започва работа в Credit Suisse през септември 2008 г. като управител на консултанстки отдел свързан с хедж-фондове. Колън е консултирала хеджфондове в Lehman преди да заеме поста главен финансов директор в края на 2007 г. В Credit Suisse тя координира различни отдели с цел по-добрата им обща работа и предлагането на услуги на клиентите на хедж-фондове.

През февруари Колън излиза в отпуск. На 20 август според говорител на Credit Suisse Колън все още е била в отпуск, но продължава да е служител на банката.

Колън и Джоузеф Грегъри напускат постовете си в Lehman през юни 2008 г.

Бившият главен оперативен директор на Lehman Джоузеф Грегъри изглежда не е започвал нова работа. Той обаче остава един от попечителите на Harlem Children's Zone, благотворителна организация, която се бори с бедността в Харлем.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg