Как да се опази европейското културно наследство, обсъждат в ЕП

357
Как да се опази европейското културно наследство, обсъждат в ЕП

Как да се опази Европейското културно богатство и какви са предизвикателствата пред него в съвременната дигитална ера? Това са основните въпроси, с които се занимават докладите за културните индустрии и за културното наследство, които ще бъдат обсъдени от парламентаристите на пленарното заседание в сряда. В културния сектор в Европа работят около 6 милиона души.

ЕС има специалното задължение да запази Европейското културно богатство". Това се подчертава в Доклада на португалския депутат Vasko Graca Moura (ЕНП-ЕД), посветен на културата в света на глобализацията . Особен акцент се поставя върху съхраняването, разпространяването и споделянето на европейското наследство.

Една от идеите е да се въведе Европейска запазена марка за произведения на културата, исторически паметници и местности. Особено важно е също да се идентифицират особено уязвимите сектори (музика и печатни произведения), в които да се гарантира защитата на интелектуалната собственост. Предлага се организирането на специални културни прояви, като например година на Фредерик Шопен през 2010 година или Европейска година на гръцката и латинската класика през 2011-а.

Другият основен проблем е поощряването на културните индустрии особено в условията на Интернет и при размерите на онлайн пиратството. Френският депутат Guy Bono (ПЕС) предлага например създаване на специални програми и звена за подпомагане на културните индустрии и намаляване на ДДС за произведенията на изкуството. Според него основната цел е "да се намери балансът между възможността за достъп до произведения на изкуството и гарантирането на реални доходи за авторите". Според него криминализирането на отделни потребители, които не търсят печалба не е правилното решение на проблема с дигиталното пиратство.

Какво ще решат депутатите? Ще подкрепят ли идеята за прекъсване на достъпа до интернет в определени случаи (блокиране на страници предлагащи съдържание без права за разпространение).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg