Как IKEA спаси 350 000 ястия от кофата за боклук?

3274
Как IKEA спаси 350 000 ястия от кофата за боклук?

© Pixabay.com

Стартъп компания превръща боклука в богатство, помагайки на компании, като IKEA, да намалят значително количеството храна, което изхвърлят, съобщава CNN.

Глобалната хотелиерска и ресторантьорска индустрия изхвърля храна на стойност 100 млрд. долара на година, изчислява Winnow, според която технологията й може да предотврати изхвърлянето на годна за ядене храна.

Winnow показва на готвачите колко храна изхвърлят в реално време и какво коства това на работодателите им. Гигантът IKEA изчислява, че Winnow (и американският й конкурент LeanPath) са помогнали на ресторантите й в магазините да спасят еквивалента на 350 000 порции храна на стойност близо 900 000 долара само за осем месеца.

Базираната в Лондон стартъп компания е финансирана от инвеститори, „които искат измеримо екологично и социално въздействие, както и конкурентна възвръщаемост на парите им“. Те са осигурили 65% от петте милиона долара, които Winnow е успяла да набере до момента.

Голяма част от средствата са дошли чрез базираната във Великобритания компания за рисков капитал Mustard Seed.

„Въздействието“ в този случай се измерва чрез намаляването на изхвърлената храна и спестените въглеродни емисии. Хенри Уиган, съосновател на Mustard Seed, очаква да получи много голяма възвръщаемост от инвестицията си.

„Решително сме съсредоточени върху изграждането на голяма компания, разрешаваща глобален проблем. И правейки това, сме убедени, че възвръщаемостта ще потече естествено“, казва Уиган.

Привличането на IKEA е добър старт. Веригата за мебели вече използва технологията на Winnow в 70 от магазините си и планира да я въведе във всичките си 400 магазина до две години.

„Възможността мигновено да визуализираме теглото на изхвърлената храна и да го превърнем в загубени продажби е от ключово значение за нас. Това помага да се приспособим така, че да бъдем по-ефективни в прогнозирането и планирането на менюто и обемите“, казва говорителят на IKEA Илва Магнусон.

IKEA ще си сътрудничи с НАСА за създаване на микрожилищаВ рамките на Democratic Design Days компанията обяви партньорство с редица световни дизайнери

Според Winnow професионалните кухни пилеят до 20% от храната, която купуват, защото готвачите често нямат инструменти, за да измерят точно и да управляват отпадъците. Нейната „умна везна“ претегля храната, след като се озове в кофата за боклук.

Служителите в кухнята трябва да кажат на Winnow чрез таблет коя храна са изхвърлили. След като го направят, везната им показва колко ще им струва този отпадък за една година, като пари в брой и въздействие върху околната среда.

В края на деня данните се съпоставят, така че компанията да прецени общите разходи във всичките й кухни.

Основателят и генерален директор на Winnow Марк Зорнес казва, че готвачите обикновено намаляват изхвърляната храна, след като разберат истинското въздействие на пилеенето. Стартъп компанията съобщава, че технологията й вече е спестила на 400-те й клиенти общо 8 млн. долара.

Колкото до екологичното въздействие, Winnow информира, че всяка година в последните четири години 2600 тона хранителни продукти са отивали в ястия вместо на сметището, което се равнява на 6.5 милиона ястия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg