Как митата на Тръмп осакатиха испанската маслинена индустрия?

1452
Как митата на Тръмп осакатиха испанската маслинена индустрия?

© Pixabay

Американските изтребители, които от време на време прелитат над маслиновите насаждения на Хуакин Гарсия в Южна Испания, напомнят на фермера за битката, която води с администрацията в Белия дом.

Той отглежда 8 000 дръвчета, които се намират в непосредствена близост до военната база Морон, където живеят стотици американски военни и техните семейства, пише Bloomberg. 

Миналата година американският президент Доналд Тръмп наложи мито от 35% върху вноса на черни маслини заради оплакванията на американските фермери, че испанските им колеги получават щедри държавни субсидии.

Испания е най-големият производител на трапезни маслини в света. Само за 2017 г. износът на този продукт възлиза на 370 млн. евро.

"Ако наистина сме съюзници, би трябвало да сме съюзници във всичко", казва Гарсия, който бил принуден да съкрати част от работниците си след въвеждането на по-високите митнически тарифи в САЩ.

В момента търговският конфликт между САЩ и Китай е в центъра на вниманието, а икономистите се опитват да оценят възможните ефекти върху глобалната икономика. На фона на тези високи залози, новите мита върху маслините не са кой знае каква новина.

Но в Южна Испания, където безработицата е над 20%, те предизвикват сериозни икономически трусове.

Испанските фермери са категорични, че средствата, които получават от испанското правителство и от Европейския съюз, са абсолютно законни и не представляват нерегламентирана субсидия.

Според тях американските им колеги просто са се възползвали от настроенията на Тръмп, за да ударят Испания, която държи около една четвърт от световния пазар на черни маслини. Около 20% от износа на страната отива в Съединените щати.

Засега американската администрация не е увеличила митата върху доставките на маслини от другите големи производители в Южна Европа и Северна Африка.

Тимъти Картър, изпълнителен директор на един от най-големите производители на маслини в Калифорния Bell-Carter Foods, смята, че субсидиите създават условия за привилегировано пазарно положение.

По думите му, ако американските фермери намалят цените на своята продукция, за да бъдат конкурентоспособни на евтиния испански внос, трябва да понижат и заплащането на своите служители.

Повишението на митата върху испанските маслини влезе в сила през август 2018 г. Оттогава насам вносът им в САЩ бележи спад с 45 на сто. В резултат на това стотици хора в Южна Испания останаха без работа. Във фермата на Хуакин Гарсия в момента работят само четирима души, докато преди година са били 15, пише Bloomberg.

Към момента няма изгледи митническата тарифа от 35% да бъде отменена в близко бъдеще. Испанските фермери се опасяват, че ситуацията ще продължи да се влошава, тъй като тази година всички останали доставки ще трябва да бъдат преоценени заради пониженото търсене в САЩ.

Брюксел обжалва действията на Белия дом пред Световната търговска организация, но процедурата може да се проточи с години.

"Твърдата тактика" на Вашингтон накара испанските фермери да осъзнаят колко са зависими от американския пазар и да помислят за други алтернативи. Сега те насочват погледа си към държави, като Китай, Индия и Пакистан. Това е поредното доказателство, че политиката на Тръмп лека-полека започва да трансформира картата на глобалната търговия.

Ако обаче не успеят да намерят нови пазари навреме, производителите на маслини ще бъдат принудени да продават продукцията си на рафинериите за зехтин, където цената е значително по-ниска от тази на трапезните маслини.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg