Как някогашното най-голямо соленоводно езеро в света почти изчезна?

2641
Как някогашното най-голямо соленоводно езеро в света почти изчезна?

© Unsplash.com

Полицията в Иран е арестувала няколко души по време на протести заради почти изчезналото някогашно най-голямо соленоводно езеро в света.

Езерото Урмия е основният местен туристически курорт, преди да започне да се свива през 1995 г. заради екстремни засушавания, селскостопанска дейност и строене на язовири.

В днешно време хотели и лодки стоят изоставени, а около тях няма вода.


Много местни жители в отдалечената северозападна част от страната, където се намира езерото, обвиняват властите за неговото изчезване.

"Езерото Урмия умира, парламентът разпореди убиването му," са скандирали някои протестиращи по време на малка демонстрация през уикенда в регионалната столица, която също носи името Урмия.

Полицейският шеф в региона е описал демонстрантите като враждебно настроени, като според него, те са опитали да нарушават обществената сигурност.

Иранските туристи посещаваха масово езерото Урмия, което се намира в близост до границата с Турция, за да се наслаждават на естествената му красота и възстановителните свойства на калта, която е богата на минерали.

13-годишна суша превърна езеро в Чили в пустиняДопреди 20 години езерото Пенюлас в централната част на Чили е било основен водоизточник за град Валпараисо

В средата на 90-те години обаче засилваща се комбинация от селскостопанска дейност, построяване на нови язовири и екстремни засушавания доведоха до внезапен спад в нивото на водата на езерото.

Местните жители, много от които разчитат на езерото за своя поминък, гледаха как най-ценният им ресурс изчезва. Крайбрежните хотели и къщи за гости оставаха на стотици метри от брега, пише BBC.

В рамките на 20 години езерото се сви до 10% от бившите си размери, а в останалата вода цъфтяха червени водорасли. Туристите спряха да идват, а много местни жители напуснаха района, оставяйки лодки и сгради бавно да се разпадат в новопоявилите се солени равнини.

В последните години иранските власти се опитаха да възстановят езерото Урмия, фокусирайки се върху това да убедят фермерите в региона да засаждат не толкова водоемки култури.

Губернаторът на местната провинция обаче призна миналата седмица, че действията на правителството не са постигнали желания ефект и че ако езерото Урмия не бъде спасено, ще бъдат нанесени непоправими екологични щети.

Нивото на водата се е повишило, в сравнение с достигнатия преди това исторически минимум, но не е ясно дали това се дължи на по-големите валежи или на инициативите на правителството.

Иран страда от години от хронични периоди на засушаване и горещи вълни, които се очаква да се влошават заради въздействието на предизвиканото от човека изменение на климата.

Земното кълбо вече се е затоплило с около 1.1 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера, а температурите ще продължат да се повишават, ако правителствата по света не постигнат резки ограничения на въглеродните емисии.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg