Как ще изглежда месото на бъдещето?

17944
Как ще изглежда месото на бъдещето?

© Месото на Memphis Meats

Какво ще бъде месото на бъдещето? 

Един от възможните отговори на този въпрос навярно се крие в дейността на американската компания Memphis Meats.

Поне така мислят милиардери, като Бил Гейтс и Ричард Брансън, които имат инвестиции в щатския стартъп, който разработва технология за отглеждане на месо от клетки на животни.   


Компанията, която има петгодишна история, набра нови 161 млн. долара инвестиции от познати имена, като Гейтс и Брансън, но и от институционални гиганти - в лицето на SoftBank Group, Norwest и Temasek.

Нещо повече - вложения в Memphis Meats направиха също и компаниите за месо Tyson и Cargill, което демонстрира, че традиционната месна промишленост също вярва в дейността на иновативния стартъп. 

След последния рунд за набиране на частни инвестиции Memphis Meats вече може да се похвали с осигурено финансиране, надхвърлящо 180 млн. долара, предава CNN.

Memphis Meats е част от групата млади компании, които се опитват да създават месо от клетки на животни, като алтернатива на традиционните методи в животновъдството.

Потребителите няма да могат да направят разлика между култивираното и традиционното месо, твърдят от компанията.

На теория, култивираното месо би следвало да се хареса на потребителите, които предпочитат продуктите на растителна основа, които имитират вида и вкуса на истинското месо.

Месото от клетки има относително нисък принос към замърсяването на околната среда и не води до нараняване на животни – все неща, които са поставени на първо място сред някои прогресивни потребителски групи.

Гигантите от Nestle също поглеждат към веганското месоГигантът Nestle също поглежда към бързорастящия пазар на продукти на растителна основа, които имитират вкуса на месото

Хранителната стойност на клетъчното месо не се различава от тази на истинските месни продукти, но се води по-безопасно, тъй като няма риск от замърсяване на продукта с неща, като кръв или изпражнения.

Но все пак очевидно има големи разлики между „месото” на растителна основа и това, отглеждано от клетки. Докато едното е имитиращ продукт, другото реално представлява истинско месо, но отгледано по изкуствен начин.

До този момент от Memphis Meats са успели да създадат телешко, патешко и пилешко месо. Но използваната технология може да се приложи и за други видове месо, като морски дарове, или за създаването на конкретни и специфични храни.

За разлика от протеините на растителна основа, които вече се предлагат по магазини и ресторанти, клетъчното месо все още е непознат продукт, като навярно ще мине още време, докато потребителите по света имат възможност да се запознаят с него.

Регулаторите в САщ обяви през март 2019 г. планове за регулация на тази нова индустрия. Когато се заговори за регулация, обикновено означава, че даден продукт скоро ще бъде достъпен на пазара, но в случая с месото от клетки няма яснота дали това ще се случи в обозримо бъдеще.

Така или иначе, месото от клетки на животни прави бърз прогрес, откакто Memphis Meats бива създадена. Изпълнителният директор на компанията Има Валети коментира, че тази индустрия, която сякаш идва от научната фантастика, всъщност се превръща в нещо реално.

Тази компания отглежда месо в космосаНякой ден хората ще ядат месо, отгледано в космоса, като това може да се случи доста по-скоро, отколкото си мислите

Първоначално е било трудно да се убедят инвеститорите да повярват в хипотетичен продукт.

Сега обаче други компании със същата дейност започват да се появяват по света, което подсказва, че скоро тези продукти ще бъдат приемани съвсем сериозно.

Прити Йосеф Чокси, партньор в Norwest, смята, че компании като Memphis Meats помагат да се реши проблемът с месната промишленост – търсенето нараства, но в същото време животновъдството е вредно за околната среда.

„Просто няма начин нашата планета да се справи с подобно търсене на земя и вода”, кава Чокси. Norwest са инвестирали 25 млн. долара в последния инвестиционен рунд. „Супер развълнувани сме за Memphis и техния екип”, посочват от компанията.

За компании като Tyson - един от най-големите производители на месо в света, инвестицията представлява превенция срещу загуба на контрол на пазара, ако потребителите масово се насочат към култивираното месо.

Освен това инвестицията в Memphis Meats служи като отговор на всякакви нападки от активисти, че месото е вредно за Земята.

С набраните средства Memphis Meats планира да създаде фабрика, където да стартира производство на прототипи, които да се демонстрират на заинтересовани страни. 

За изграждане на фабриката ще са нужни между 18 месеца и 2 години, споделя Валети.

Какво показва първият отчет на Beyond Meat като публична компанияПроизводителят на продукти на растителна основа, които имитират месо - Beyond Meat, продължава да жъне успехи

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg